KORISNO

Razlozi zašto noge otiču u trudnoći

Tijelo je tokom trudnoće podložno mnogim hormonalnim promjenama

Otečene noge. Vascular Health

Z. K.

22.3.2024

Gotovo 60 do 80 posto žena u nekom razdoblju trudnoće iskusi problem otečenih i bolnih nogu. Kod nekih trudnica edem je na sreću minimalan, a kod nekih nažalost jakog intenziteta, čak i bolan.

Posjeta ljekaru

Problem s oticanjem gležnjeva i stopala može se javiti već i u drugom tromjesečju, ali najčešće se javlja u trećem tromjesečju. Oticanje nogu u ranoj trudnoći također nije neuobičajeno, ali svakako zahtijeva posjetu ljekaru.

U trudnoći može doći do oticanja cijelog tijela (edemi u trudnoći), ali je otok nogu najčešći.

Glavni uzrok oticanja stopala i gležnjeva u trudnoći je prekomjerno zadržavanje vode i natrija (konzumacija namirnica s velikom količinom natrija) u organizmu, a to dovodi do edema (oticanja).

Tijelo je tokom trudnoće podložno mnogim hormonalnim promjenama. Velike količine tekućine u potkožnom vezivnom tkivu rezultat su povećane propusnosti kapilara.

Na oticanje gležnjeva i stopala može dodatno utjecati i visoki hidrostatski pritisak do kojeg dolazi zbog pritiska maternice (na krvne žile) koja je uvećana i raste. Također, potaknuto je cjelodnevnim stajanjem ili sjedenjem na poslu ili kod kuće.

Samo oticanje je dodatno potaknuto povećanim pritiskom u nožnim venama prilikom debljanja u trudnoći. Ako se naglo dobije na tjelesnoj težini – problemi s oticanjem će biti veći.

Osim toga, tijelu u trudnoći je potrebno više tekućine nego obično zbog povećane proizvodnje krvi, tako da će, bez obzira na količinu unesene tekućine, tijelo ipak zadržati potrebnu količinu, makar crpilo tekućinu iz organizma.

Nije moguće spriječiti

Ako se neumjereno konzumira konzervirana hrana, kao i gazirana pića, mogućnost oticanja nogu je veća. Također, pušenje u trudnoći koje oslabljuje cirkulaciju povećava taj rizik.

Oticanje nogu u trudnoći ponekad jednostavno nije moguće spriječiti, unatoč svim naporima te promjenama životnih i prehrambenih navika. 

Natečene noge u trudnoći su problem koji se može pokušati kontrolirati raznim metodama samopomoći: pijte dovoljno tekućine, smanjite unos namirnica koje obiluju natrijem, hranite se voćem i povrćem, nastojte se što više kretati, prestanite s pušenjem, kada ste kod kuće, držite noge na povišenoj podlozi ili jastuku ili kao preventivu nosite ravnu obuću

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.