PRIRODNO I BRZO

Riješite se smrada iz tena pomoću ovih genijalnih trikova

Borba protiv smrada iz tena odvija se i po noći - stavite u njih sodu bikarbonu ili narandžinu koru koja sadrži ulja koja sprečavaju razvoj bakterija

Riješite se neugodnih mirisa. Printscreen

M. Z.

17.4.2023

Ako vam se noge znoje bez obzira na vrijeme vani, onda je prevencija ključ - prije nego što obujete tene, nanesite puder za stopala, pa će noge i tene ostati suhe tokom dana.

Antibakterijska ulja

Ostavite narandžinu koru u tenama 24 sata i upit će neugodne mirise. Ona sadrži antibakterijska ulja koja sprečavaju rast bakterija. Koru možete umotati u tanki papir koji će upiti ulja. No, ako mislite da bi ulja mogla obojiti tene, koristite sodu bikarbonu. Ispunite stare najlonke sodom bikarbonom te ih zavežite na krajevima. U svaku cipelu stavite po jednu čarapu na kraju dana, a soda bikarbona će obaviti posao preko noći.

No, tene možete i posuti sodom bikarbonom te ostaviti da djeluje 15 minuta, a za jači učinak preko noći. Istresite višak sode i neugodan miris bit će neutraliziran. Tene možete lagano poprskati i octom, no ocat ne koristite istovremeno sa sodom bikarbonom jer će se pjeniti.

Pijesak za mačke

Protiv neugodnih mirisa možete se boriti i pijeskom za mačke, koji upija vlagu i neugodne mirise te sprečava njihovo širenje domom. Isto vrijedi i za tene. Uzmite čiste istrošene najlonke i napunite ih pijeskom. Zatvorite gumenom trakom i stavite u cipele da tokom noći upije neugodne mirise i vlagu.

Odličan dezodorans za tene je i alkohol. Napunite bocu raspršivačem medicinskim alkoholom i poprskajte tene. Alkohol će ubiti sve bakterije, no pazite da tene na natopite previše. Pustite da se dobro osuše. Za osvježavajući miris u boci s raspršivačem pomiješajte malo vode, alkohola i nekoliko kapi antibakterijskih eteričnih ulja, poput ulja od limuna, čajevca ili eukaliptusa. Poprskajte tene i ostavite da se u potpunosti osuše.

Ugljen također pomaže dezodorirati. Stavite po komad aktivnog ugljena u omiljene tene i on će također eliminirati neugodne mirise. Tene preko noći možete staviti i u vrećicu sa zatvaračem i u zamrzivač. Niske temperature uništit će sve bakterije i mirise.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.