ZA ZDRAVIJI DOM

Ovih pet uređaja u domu magnet je za plijesan i mikrobe

Redovno održavanje kućanskih aparata je način da dom učinite zdravijim mjestom

Redovno čistite. Printscreen

M. Z.

18.4.2023

Redovno održavanje kućanskih aparata je način da dom učinite zdravijim mjestom. Mali koraci u svakodnevnoj rutini, poput ostavljanja otvorenih vrata perilice i raspored čišćenja uređaja će uvelike pomoći

Jednostavni koraci

Uređaji su ključni dio svakog kućanstva, ali, nažalost, oni su i žarište plijesni. Potrudite se održavati ih čistima. Nekoliko jednostavnih koraka za sprečavanje rasta mikroba može pomoći da uživate u njihovim blagodatima bez ikakvog nezdravog izlaganja, jer niko ne želi piti kafu s natruhom plijesni ili udisati zrak koji je pun loših čestica, piše 24sata.

Zašto su uređaji prostori za razvoj plijesni

Kada se razvije plijesan, ona se razmnožava otpuštanjem mikroskopskih čestica koje se nazivaju spore u okolno područje. Zahvaljujući maloj veličini, one se mogu širiti posvuda, uključujući i domove. Većini vrsta plijesni potrebna su samo dva ključna elementa da počnu rasti – hrana i vlaga. Ključni detalj koji treba zapamtiti je da ako su ove dvije stvari prisutne 24-48 sati, neke vrste plijesni mogu početi rasti. Zato je vrijeme od presudne važnosti kada je riječ o prevenciji plijesni.

Uređaji su jedno od najboljih mjesta za rast mikroba. Uzmimo, naprimjer, veš-mašinu. Ostaci sapuna, organske tvari s odjeće i naslage izvrsni su izvori hrane.

Većina uređaja također sakuplja vlagu. Gumene brtve i male pukotine u uređajima poput aparata za kafu, naprimjer, mogu zadržati vlagu tokom i nakon upotrebe. Da stvari budu otrovnije, bakterije rastu u sličnim uvjetima kao plijesan i često ih se može pronaći kako rastu uz njih. Ovi uređaji mogu brzo postati utočište za rast mikroba. Nakon što se to dogodi, svaki put kada uključite stroj, razbacujete razne vrste čestica na odjeću, hranu i piće, kao i po cijelom domu.

Važnost izbjegavanja plijesni u uređajima

Neke vrste plijesni također oslobađaju mikroskopske toksine koji se nazivaju mikotoksini, a koji su štetni za ljudsko tijelo. Tijelo će te čestice označiti kao strane napadače i poslati imunološki sistem da ih se riješi. Međutim, velika količina izloženosti može dovesti do neispravnog rada ili preopterećenosti imunološkog sistema, što dovodi do dugog popisa potencijalnih hroničnih simptoma. Ovi simptomi mogu trajati sve dok traje izloženost.

Problem je u tome što su te mikroskopske čestice dovoljno male da ih tijelo može udahnuti, progutati i apsorbirati. Samo zato što ih ne možete vidjeti ne znači da ne uzrokuju štetu zdravlju.

Plijesan u izljevu vode hladnjaka je primjer - ne samo da smanjuje kvalitet unutrašnjeg zraka već također puni vodu svim vrstama čestica koje onda ulaze u vaše tijelo svaki put kad popijete gutljaj.

Kako spriječiti rast mikroba u vašim uređajima

Ključni način za sprečavanje rasta mikroba u uređajima je da ih održavate čistima i suhima. Time se eliminiraju komponente potrebne za rast, sprječavajući ulazak plijesni i bakterija. Što se te čestice brže uklone, manja je vjerovatnost da će se razviti u žive kolonije.

Zatim se usredotočite na to da uređaji rade ispravno. Problemi s održavanjem mogu dovesti do viška ili zarobljene vlage, što omogućuje ulazak ovih tvari.

Evo nekoliko načina za sprečavanje plijesni na uobičajenim uređajima, ali uvijek prije provjerite upute proizvođača za određeni stroj:

Veš-mašina

Ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorene kada ne koristite stroj kako biste smanjili vlagu zarobljenu unutar stroja i omogućili protok zraka. Obrišite brtve nakon pranja kako biste uklonili sakupljenu vlagu. Koristite pravi deterdžent. Ako zahtijeva proizvode visoke učinkovitosti, to je ono što trebate odabrati. Previše sapunice može ostaviti širom otvorena vrata za razvoj plijesni. Očistite gumenu brtvu i brtve poklopca jednom sedmično. Odmah izvadite mokru odjeću.

Aparati za kafu

Izbjegavajte zadržavanje vode u stroju kada nije u uporabi. Operite uklonjive dijelove nakon svake upotrebe blagim sapunom. Pustite da se dijelovi potpuno osuše nakon svake uporabe ostavljajući ih nepričvršćene na stroj. Po potrebi zamijenite stroj ili dijelove. Datum zamjene razlikuje se ovisno o određenoj vrsti aparata za kafu, ali pripazite na istrošenost jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Blender

Operite ga i potpuno osušite nakon svake uporabe. Ne dopustite da se išta zadržava u njemu. Hrana ili vlaga ostavljeni u blenderu duže vrijeme mogu omogućiti rast mikroba. Dubinski ga očistite nakon svaka 3-4 korištenja. Pripazite na istrošenost uređaja. Pukotine u stroju mogu zadržati vlagu i čestice te ih je teško pravilno očistiti.

Frižider

Dubinski očistite frižider barem svaka dva mjeseca. Oni mogu biti puni prašine, čestica i organskih tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje uređaja čistim također može osigurati da frižider dobro radi, a ne da radi više nego što je potrebno. Očistite vodovod najmanje svakih šest mjeseci. Promijenite filter za vodu na vrijeme. Očistite sva prolivena sredstva što je prije moguće. Pridržavajte se roka trajanja hrane.

HVAC sistem

Mijenjajte filtere zraka na vrijeme. Investirajte u pročišćivač zraka za cijeli dom. Zakažite dolazak tehničara dva puta godišnje za pregled i servisiranje.

Održavanje kućanskih aparata i njihovog vrhunskog stanja su načini da osigurate da dom bude zdravije mjesto. Dodavanje malih koraka u svakodnevnu rutinu, poput ostavljanja otvorenih vrata perilice nakon upotrebe i stvaranja rasporeda čišćenja, fenomenalan je način za promicanje zdravlja, prenosi MBG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.