POKUŠAJTE

Tri začina koja možete uzgojiti na prozoru svog doma

Za najbolje rezultate svaku biljku posadite u poseban lončić, kako biste mogli prilagoditi njegu i dati joj prostora za rast

Možete uvijek imati svježe začine. Printscreen/Adiva.hr

E. Ag.

3.5.2023


Ljubitelj ste svježih začina i želite posaditi nove biljke na vašem balkonu ili u kuhinji? Donosimo vam korisne savjete o uzgoju tri omiljene začinske biljke jednostavne za održavanje

Neka vaša kuhinja bude opskrbljena svježim biljem tokom cijele godine. Koristite sorte koje uspijevaju na osunčanom prozoru ili pod svjetlima za uspješan uzgoj. Za najbolje rezultate, svaku biljku posadite u poseban lončić, kako biste mogli prilagoditi njegu i dati joj prostora za rast. U nastavku teksta donosimo savjete kako uzgojiti bosiljak, vlasac i origano u vašem domu.

Bosiljak

Bosiljak je zahvalna biljka za uzgoj jer ne zahtijeva puno njege, a odlično se uklapa u mnoga jela. Sjeme zasadite u posudi sa zemljom te ga uzgajajte na svjetlu i toplom za brži rast. Izbjegavajte hladna mjesta izložena propuhu, posebno tokom zimskih dana. Kad izraste, možete ga koristiti nekoliko sedmica, sve dok stabljike ne počnu drvenjeti.

Vlasac

S blagom aromom luka, vlasac je odličan u kombinaciji s jajima i u salatama, a koristi se i kao dekoracija jelima. Prisjetite se samo koliko puta ste u restoranu dobili jelo ukrašeno vlascem.

Kod uzgoja vlasca pripazite da biljka dobiva dovoljno svjetlosti. Posadite ju u bogato organsko tlo u malo većoj tegli da bi se moglo razgranati. Redovno ga zalijevajte te makazama režite listove koji iskaču iz posude zbog urednosti. Nakon cvatnje vlasac nemojte čupati, nego vrhove biljke režite makazama.

Origano

Koristi se u italijanskoj, meksičkoj i bliskoistočnoj kuhinji, a najpoznatiji je kao začin koji se stavlja na mnogima omiljenu pizzu. Koristi se i u pripremi različitih umaka, juha i variva.

Osušeni listovi origana su oštriji nego svježi. Uzgaja se jednako kao i bosiljak i vlasac. Zalijevajte kad je površina tla suha, ali pripazite da ne presuši. Umjereno do jako svjetlo mu je dovoljno za uspješan uzgoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.