DA BUDU LIJEPE I ZDRAVE

Zašto je važno da redovno brišete prašinu s kućnih biljaka

Prečišćavaju zrak i sakupljaju negativnu energiju

Neophodno je redovno održavanje. Printscreen

E. Ag.

13.6.2023

Kada držimo biljke u svom domu, one ne samo da nam uljepšavaju prostor, već prečišćavaju zrak i sakupljaju negativnu energiju.

Usporava rast

A da bi one bile lijepe i zdrave, neophodno im je redovno održavanje. Osim zalijevanja i skidanja oštećenih listova, potrebno je i da im se redovno briše prašina.

Prije nego što ljetna svjetlost nestane, pobrinite se da lišće sobnih biljaka nije obavijeno prašinom. Čišćenjem im omogućavate da nastave da upijaju svjetlost i obavljaju ostale funkcije.

Ukoliko njihove listove prekrije prašina, biljka prestaje da stvara hlorofil, lišće dobiva žutu boju i usporava se rast.

Kako se pravilno uklanja prašina s biljaka

Ako imate rukavicu za brisanje prašine, malo je navlažite, a ako nemate, može i krpa od mikrofibera. Potom lagano prebrišite svaki list biljke. Primjetit ćete da neki listovi sakupljaju više prašine od drugih.

Također, dok brišete prašinu, pregledajte biljke. Provjerite da li se možda negdje krije neka štetočina. Pregledajte ima li blijedog, žutog, suhog, smeđeg, uvehlog lišća ili onog koje ne izgleda baš najbolje. Provjerite pokazuju li biljke znake da ih treba presaditi. Jedan od znakova za to je i korijenje koje se nalazi iznad linije tla, piše Apartment Therapy.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.