ODLIČAN TRIK

Ako je ovako budete čuvali, mrkva može ostati svježa i do šest mjeseci

Osim toga, ovaj sjajan savjet važi i za ostalo povrće, ali ne smijete miješati različite vrste povrća u jednu krpu

Sačuvajte svježinu mrkve. Facebook

Piše: Elma Agić

30.3.2024

Nensi Birtvistl (Nancy Birtwhistle) podijelila je svoj jednostavan trik uz pomoć kojeg mrkva ostaje svježa do šest mjeseci, a da ne postane pljesniva ili gumena.

Pravi je izazov održati dugo svježu mrkvu, posebno ako je kupujete u kesici. Ali Nensi je otkrila da može da ostane svježa do šest mjeseci.

Bez pranja

Ona je u svojoj knjizi "Priručnik za zeleno baštovanstvo" otkrila da je prvo izvadila mrkvu iz plastične kese i nije je prala dok nije bila spremna da je pojede.

- Smatram da se neoprana mrkva dobro drži u hladnoj fioci nekoliko sedmica, dok oprana mrkva iz supermarketa koja se prodaje u plastičnim kesama traje samo nekoliko dana i postaje mokra, buđava i proklija ako se ne brine o njoj - rekla je ona.

Dakle, postoji trik: umotajte mrkve u čistu pamučnu krpu ili kuhinjski ubrus prije nego što ih odložite.

- Uzmite čistu krpu, navlažite je hladnom vodom, a zatim je položite na radnu površinu. Počevši od vrha, položite dvije mrkve jednu pored druge i preklopite preko vrhova i stranica - objasnila je Nensi.

Voće i povrće

- Dodajte još mrkve, a zatim umotajte krpu. Umotanu mrkvu možete staviti u frižider i može ostati svježa do šest mjeseci - primijetila je ona.

Osim toga, ovaj sjajan savjet važi i za ostalo povrće, ali ne smijete miješati različite vrste povrća u jednu krpu.

- Ovako skladišteni u vlažnim ubrusima u odjeljku za salatu u frižideru, vaše salate, voće i drugo povrće trajat će sedmicama, a ne danima", dodala je Nensi.

- Mrkva je bila vlažna poslije mjeseci skladištenja, nije imala mrlje nakon ljuštenja, bila je čvrsta i savršene boje i imala je isti okus i teksturu kao i svaka druga mrkva - otkrila je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.