TRIKOVI

Detaljima do velikih promjena: Osvježenja koja će dom učiniti drugačijim

Životni prostor možete učiniti ljepšim i prijatnijim a da za to ne izdvojite mnogo novca

Da sve blista. Facebook

Z. K.

8.4.2024

Želite unijeti malo proljetne svježine u svoj dom, a i frustrira vas to što već odavno ništa niste promijenili u stanu? Uz nekoliko trikova, životni prostor možete učiniti ljepšim i prijatnijim a da za to ne izdvojite mnogo novca.

Nove zavjese

Iako se pri samoj pomisli na uređenje stana odmah preračunava cijena, često se zanemaruju sitne promjene koje životnom prostoru daju novi sjaj. A upravo mala promjena dovodi do stvaranja ljepše i prijatnije atmosfere u domu.

Krenite od malih korekcija i nemojte žuriti s kupovinom novog namještaja, jer on ne garantira bolju atmosferu u domu.

I promjene na prozorima mogu doprinijeti da kuća ili stan izgledaju drugačije, pa i nove zavjese mogu dati novi vizuelni efekt.

A najbrži način da ubacite nove boje u dom jeste kupovina novih tepiha. Oni mijenjaju dominantnu boju u prostoriji i daju poseban osjećaj tokom bravka u njoj. Najbolje je kupiti nekoliko manjih tepiha za sve prostorije i da ih mijenjate barem dva puta godišnje. Ljeti ih možete i skloniti.

Prilikom raspoređivanja po sobama, stručnjaci savjetuju da se kreveti, kauči i sofe odvoje nekoliko centimetara od zida kako bi se činilo da je prostor veći.

Omiljene knjige možete čuvati na zidnim policama koje se brzo i lako namještaju, a svakoj prostoriji daju poseban ukras. Manje komade namještaja, kao što su komode i stočići, možete ukrasiti ljepljivim papirom kako bi izgledali drugačije i veselije.

Šareni jastuci

Monotoniju možete razbiti i komadima namještaja jarkih boja. Ako su vam zidovi bijeli, kupite zavjese u boji. Najbolje je da budu providne kako bi mnogo više svjetla moglo prodrijeti u prostoriju. A ako su i zavjese bijele ili bež, ubacite policu ili stočić jačih boja.

Ukoliko su vam fotelje ili sofa bijeli, onda izaberite šarene jastuke ili nove jastučnice veselijih boja. Uvijek možete da kupite ili sašijete nekoliko različitih jastučnica pa, čim vam jedna boja dosadi, možete je zamijeniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.