PRAVILNO ODRŽAVANJE

Održavate li redovno mašinu za veš: Ovo su znakovi da je došlo vrijeme za taj posao

Bijeli ili alkoholni ocat izvrstan je za čišćenje u domu, no stručnjaci opominju da ga ne biste trebali svugdje koristiti

Ovdje se najčešće stvara plijesan. Facebook

Dž. R.

18.4.2024

Jedna porodica u toku sedmice koristi mašinu za veš otprilike 8 puta. Ukoliko želite da ona optimalno radi, morate je redovno održavati. Mašinu treba prati barem jednom mjesečno, a ovo su znakovi koji signaliziraju da je krajnje vrijeme da zasučete rukave.

Neugodni mirisi

Jak miris nalik na pokvarena jaja pokazatelj je nakupljanja bakterija unutar mašine, što može dovesti do rasta plijesni. Jednako tako, ako vam iz mašine izađe mokar veš ili s mirisom po pljesni, to je također pokazatelj da je potrebno očistiti filter stroja.

Za najbolje rezultate, sredstvo za čišćenje mašine treba dodati u bubanj mašine, no može se koristiti i šoljica sode bikarbone pomiješana s pola šoljice bijelog octa.

Postavite mašinu na najvišu temperaturu pranja ili upotrijebite ciklus čišćenja koji će omogućiti čistaču da u potpunosti očisti stroj od svih nakupljenih bakterija.

Ostavite vrata i ladicu za deterdžent malo otvorene nakon svakog pranja kako biste omogućili ulazak svježeg zraka. Također, redovno brisanje brtvi nakon nekoliko pranja može pomoći.

Crni tragovi na brtvi vrata

Crni, sluzavi ostaci ukazuju na prisutnost crne plijesni koja se može nakupiti i prenijeti na vaš veš. Gumene brtve na vratima posebno su sklone tome jer ostaci vode i sapuna mogu uzrokovati rast bakterija.

Bijeli ocat je najbolje rješenje jer može bolje prodrijeti u gumenu površinu, ubijajući spore plijesni u njihovom korijenu. Jednostavno prespite malo bijelog octa u bočicu s raspršivačem i poprskajte ga po zahvaćenom području i ostavite ga tako jedan sat, a nakon toga obrišite mokrom, čistom krpom.

Dobra je navika brzo obrisati gumene brtve nakon svakog ciklusa pranja čistom krpom. Ovo će ukloniti sve ostatke vode i sapuna. Također je najbolje ostaviti vrata mašine otvorena kako bi se istjerao sav vlažan zrak.

Ostaci deterdženta

Normalno je da u ladici ostane malo preostalog deterdženta, bilo da se radi o tekućem ili praškastom deterdžentu, no s vremenom se to može nakupiti uzrokujući rast plijesni.

Dodajte šoljicu bijelog octa u bubanj stroja i pokrenite puni ciklus vrućeg pranja. To će pomoći u razgradnji preostalih taloga i uklanjanju svih tragova nečistoća iz bubnja.

Također je važno redovno čistiti ladicu za deterdžent kako biste spriječili pojavu plijesni, jednostavno izvadite ladicu iz stroja i operite antibakterijskim sprejem ili vrućom sapunicom. Ne zaboravite obrisati područje gdje se ladica nalazi u mašini kako biste bili sigurni da ste uklonili svu plijesan.

Pokušajte smanjiti količinu deterdženta koji koristite za svako pranje.

Kredaste naslage u bubnju

Praškaste bijele naslage u bubnju mašine ukazuju na nakupljanje kamenca. Ne samo da to može oštetiti sam stroj, već i vašu odjeću.

Dodajte pola šoljice sode bikarbone u unutarnji bubanj prije odabira najtoplijeg dostupnog ciklusa pranja. To će pomoći da se kamenac u stroju otopi.

Ako vam se u mašini nakupi kamenac, trebali biste koristiti namjensko sredstvo za uklanjanje kamenca, samo pratite upute na pakiranju i pokrenite ciklus bez ikakve odjeće. Imajte na umu da može biti potrebno nekoliko puta prebrisati ako postoji značajno nakupljanje.

Možda biste trebali dodati šaku sode bikarbone pri svakom pranju odjeće. Ona pomaže omekšati vodu u mašini dok se također bori protiv svih bakterija.

Prljava odjeća

Očigledniji pokazatelj da mašinu treba očistiti je kada veš izađe prljav. To može biti u obliku crnih fleka na odjevnim predmetima, sivog masnog taloga ili šarenih pruga.

Svi ovi slučajevi pokazuju da mašinu treba očistiti kako bi se uklonili svi ostaci i nakupine sapuna.

Generalno čišćenje

Pokrenite vrući ciklus pranja. Ovo je često poznato kao pranje za održavanje, a jednostavno uključuje odabir najvećeg ciklusa pranja dostupnog na vašoj mašini i dodavanje nekog specijaliziranog sredstva za čišćenje u bubanj mašine.

Izvadite ladicu za deterdžent. ​​Nakon završetka ciklusa vrućeg pranja, izvadite ladicu za deterdžent i isperite je toplom sapunicom u sudoperu.

Bijeli ili alkoholni ocat izvrstan je za čišćenje u domu, no stručnjaci opominju da ga ne biste trebali svugdje koristiti.

Očistite šupljinu ladice za deterdžent. Vlažnom krpom natopljenom toplom sapunicom obrišite unutrašnjost područja u koje ladica klizi.

Krpom potpuno obrišite bubanj stroja pazeći da prekrijete cijelu površinu kako biste pokupili sve ostatke.

Očistite gumenu brtvu. Rukom nježno provjerite ima li ostataka unutar gumene šupljine, uključujući sitniš, dugmad, kopče za kosu. Zatim jednostavno obrišite vlažnom krpom izvana i iznutra.

Zamijenite ladicu za deterdžent. ​​Gurnite ladicu za deterdžent nazad u njezin otvor i obrišite vanjski dio perilice.

Pokrenite drugo vruće pranje. Pokrenite još jedan vrući ciklus pranja bez deterdženta ili otopine za čišćenje. Ovo će pripremiti i resetirati perilicu za sljedeće pranje odjeće i ukloniti sve preostale ostatke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.