ZBOG UBISTVA ČOVJEKA

Velika Britanija će zabraniti pasminu američki buli XL

Objavljujući plan, Sunak je rekao da "dijeli užas nacije" u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa

Američki XL buli. Dlexus

S. S.

15.9.2023

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi) kazao je danas da će psi američki buliji XL biti zabranjeni do kraja godine nakon što je čovjek ubijen u još jednom napadu u četvrtak.

Objava je stigla manje od sedmicu dana nakon što je jedan od zdepastih, mišićavih pasa bio uključen u napad na 11-godišnju djevojčicu koja je sa sestrom išla u trgovinu u engleskom gradu Birmingemu.

Objavljujući plan, Sunak je rekao da "dijeli užas nacije" u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

- Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti - rekao je Sunak u videoporuci.

Ubistvo iz nehata

Rekao je da je muškarac ubijen u četvrtak u centralnoj Engleskoj u napadu u kojem je učestvovao osumnjičeni pas buli XL. Policija je rekla da je muškarac uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata.

Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bulija XL, pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Buliji XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bul terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu "oko 2014. ili 2015.", a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina, rekla je skupina za kampanju.

Prvi korak

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definiraju pse buli XL, što je prema njegovim riječima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti donesena i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA-u, rekle su ove sedmice da zabrana određenih pasmina pasa nije rješenje.

U zajedničkom su saopćenju umjesto toga okrivili "neodgovoran uzgoj i vlasništvo" i rekli da bi se vlada umjesto toga trebala usredotočiti na "propise o kontroli pasa i na promicanje odgovornog posjedovanja pasa i dresure".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.