NJEGA LICA

Zategnite lice pomoću maske od lana

Sjemenke lana sadrže velike količine kalijuma, magnezijuma, vitamina E, esencijalnih aminokiselina, uključujući i Omega 3 masne kiseline

Maska od lana smanjit će bore. ILUSTRACIJA

A. F.

8.5.2021

Sjemenke lana sadrže velike količine kalijuma, magnezijuma, vitamina E, esencijalnih aminokiselina, uključujući i Omega 3 masne kiseline. Blagotvorno djeluje ne samo na zdravlje čovjeka nego i na kožu kao odlično kozmetičko sredstvo. Najinteresantnija komponenta lanenog sjemena je – fitoestrogen. Zahvaljujući fitoestrogenu dobijenom iz hrane, koža žene ostaje lijepa i mlada, čak i u zreloj dobi. Fitoestrogeni čine kožu glatkom, elastičnom, aktiviraju procese obnavljanja, poboljšavaju strukturu kose i noktiju.

Lanene sjemenke iz ove maske donose u vaše potkožno tkivo svoje ljekovite, podmlađujuće masnoće i vraćaju onu “mladenačku napetost” posebno u osjetljive zone kože oko očiju gdje je koža najtanja i najsklonija borama.


Lanene sjemenke. ILUSTRACIJA

Kako pripremiti i koristiti lanenu masku

Najbolje je kupiti cijele sjemenke lana i sami ih samljeti u mlinu za kafu tako da svaka dva do tri dana imate svježu turu (ne morate ih skroz samljeti u brašno, samo malo izdrobite).

Ujutru pripremate masku za zatezanje lica od lana koju ćete koristiti svake večeri.

U posudu stavite 1 kašiku lanenog sjemena i prelijte s 1/3 čaše vrele proključale vode, promućkajte nekoliko minuta, zatim pokrijte salvetom i ostavite da stoji do uveče.

Uveče procijedite. Koristite samu gustu želatinoznu vodu u koju je laneno sjeme pustilo svoje ljekovite materije.

Na očišćeno lice i vrat, nanesite ovaj laneni rastvor s komadićem vate. Ne morate da brinete i da izbjegavate zonu oko očiju, slobodno nanesite i tu, samo pazite da ne upadne u oko.

Kada se maska na licu sasuši namažite ponovo. Proceduru ponovite ukupno pet puta.

Pokušajte u vrijeme postupka nanošenja maske da ne pričate i ne smijete se. Najbolje je sve raditi u tišini i biti opušten.

Kada završite s postupkom, isperite lice vodom i namažite lice hranjivom kremom, serumom ili uljem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.