KOZMETIKA MOŽE POMOĆI

Makeup trikovi zbog kojih ćete izgledati do 10 godina mlađe

Iako je starenje prirodan proces koji treba prihvatiti, svi mi ponekad želimo da se u svojoj koži osjećamo bolje

Kako najbolje iskoristiti šminku. Printscreen/Instagram

E. Ag.

14.2.2023

Iako je starenje prirodan proces koji treba prihvatiti, svi mi ponekad želimo da se u svojoj koži osjećamo i izgledamo mlađe. Da bismo dugoročno postigli ovaj cilj, neophodno je da pažljivo i posvećeno njegujemo kožu i da koristimo sve prednosti savremene preparativne kozmetike, a ne treba bježati ni od popularnih procedura, naravno, pod uvjetom da ih izvode stručne osobe. S druge strane, za instant rezultate uvijek je tu stari dobri makeup koji nerijetko može da podmladi naše lice i do 10 godina.

Blistava koža je baza bez koje se ne može

Kada je riječ o koži, sjaj uglavnom podrazumijeva i mladost. Zbog toga je najvažnije da birate hidratantne makeup podloge koje će vašem licu dati blistavost. Za razliku od mat pudera koji, po pravilu, naglašavaju svaku boru i finu liniju, ove podloge čine da one izgledaju mekše i manje vidljive, a dodatni bonus je to što zaglađuju kožu.

Za još bolji efekt, koristite i tečni hajlajter i to na mostu nosa i na vrhovima jagodica jer će tako vaše lice izgledati još svježije. Na kraju, jako je važno da ne omanete sa setting puderom. Izbjegavajte proizvode sa mat završnicom i one koji u sebi imaju hladne tonove. Zamijenite ih finim puderima sa satenskom završnicom i toplim tonovima koji će vašu tečnu podlogu držati na mjestu, ali se neće zavlačiti u bore i fine linije na koži.

Blistav ten je osnova. Printscreen/Instagram

Izbjegavajte crne olovke za oči

Crne olovke za oči čine da one izgledaju manje, što može učiniti da izgledate starije. Zato preskočite njihovu upotrebu ili ih zamijenite krejonima u smeđoj boji. Dobar izbor može biti i bolja šljive, ali samo ukoliko se slaže sa vašim tenom.

Izbjegavajte crnu olovku za oči. Printscreen/Instagram

Ne naglašavajte luk na obrvama

Žene u Americi i Evropi često imaju veoma izražen luk na obrvama, što ih čini starijima, dok su u Aziji najpoželjnije ravne obrve, što je jedan od razloga zašto žene sa tog prostora izgledaju mlađe. Sjetite se da naglašene lukove niste imale ni kada ste se rodile i zbog toga ih ublažite. Dobra vijest je da su ravne obrve i jedan od glavnih trendova za 2023. godinu, a da biste postigli ovaj efekt, potrebno je da odgovarajućom olovkom ili sjenom popunite luk ispod obrva, odnosno da produžite prirodni oblik donjeg dijela obrva.

Vaš izgled podmladit će i brow up tretman, odnosno laminacija obrva, jer obrve koje su začešljane prema gore čine da kapci izgledaju podignuto, a samim tim dobiva se efekt podmlađenog lica. Ovo je posebno dobro rješenje za žene sa spuštenim kapcima, koje će primijetiti najveću promjenu nakon tretmana.

Obrve trebaju izgledati što prirodnije. Printscreen/Instagram

Birajte kremasta ili rumenila u stiku

Kremasta rumenila se stapaju sa kožom i daju joj mnogo prirodniji izgled od proizvoda u kamenu ili u prahu. Birajte ružičaste nijanse jer će vas one dodatno podmladiti i nemojte pretjerivati sa ovim proizvodom.

Važno je i da lijepo pozicionirate rumenilo, odnosno da ga nanesete na sredinu obraza. Nemojte stavljati ovaj proizvod dok se smijete, već opustite lice, zatim stavite malo proizvoda i lijepo ga izblendajte.

Kremasta rumenila se stapaju s kožom. Printscreen/Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.