THE ROYAL BLUE

Znate li kako je zapravo nastala kraljevsko plava boja: Izbor nije bio nimalo slučajan

Tradicija ove popularne boje datira od kralja Džordža III

Kraljevsko plava boja dominira. Printscreen

M. Z.

7.5.2023

U moru crvene, bijele i plave boje koje se pojavljuju tokom ceremonije krunidbe moglo se primijetiti i dosta kraljevsko plave boje, no postoji priča koja se krije iza te popularne nijanse.

Nije slučajnost

Povezanost nijanse s kraljevskom porodicom nije slučajna, piše 24sata.

Uoči proslave krunidbe, izlozi i ulice širom Britanije bili su ukrašeni kraljevskim bojama. Mnogi su bili odjeveni upravo u kraljevsko plavu boju.

Radi se o popularnoj nijansi, a njezini fanovi uključuju kraljeve i kraljice.

Uostalom, postoji razlog zašto je ta plava boja, koja krasi službeno posuđe od porculana za Kraljevu krunidbu, dobila svoje kraljevsko ime.

Tradicija u potpunosti datira od drugog kralja - tačnije od kralja Džordža (George) III. Sve je počelo kada je monarh sebi postavio važnu misiju.

- Porijeklo legendarne kraljevsko plave boje može se pratiti unatrag u kasno 17. i 18. stoljeće, u kojem je kralj Džordž III testirao proizvođače tkanine širom zemlje u nadi da će pronaći nijansu plave za kraljevsku upotrebu - objašnjava Šamadan Kader (Shadmaan), vlasnik fabrike tkanina.

Kultna nijansa

Fabrika pod nazivom ''Scutts Bridge'' u Rodeu stvorila je kultnu nijansu koja je kasnije postala poznata kao ''The Royal Blue''.

Plava se može miješati s mnogim kombinacijama boja, ali je najistaknutija u kombinaciji s crvenom i bijelom kako bi oponašala nijanse zastave Velike Britanije, donosi ''Mirror''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.