MIT ILI ČINJENICA

Da li prljava kosa utječe na pojavu akni: Frizer poznatih ličnosti otkriva istinu

Ukoliko koristite mnogo proizvoda za stilizovanje, vežite kosu pred spavanje i omotajte je šalom ili trakom

Pojava akni na licu, ma koliko bile male, nikad nije prijatno iznenađenje. Facebook

E. Ag.

18.9.2023

Pojava akni na licu, ma koliko bile male, nikad nije prijatno iznenađenje. Ukoliko redovno konzumirate ispravne kozmetičke proizvode i provodite rutinu njege kože lica, razmislite da li, možda, vaša kosa može izazvati bubuljice? Stručnjaci kažu da može.

Portal "Maneaddicts" razgovarao je sa slavnom frizerkom Lisom Zogalis iz Los Anđelesa o povezanosti higijene kose i pojave akni,  piše Ona.rs.

- Izbijanje akni zbog prljave kose nije mit, to definitivno može biti glavni uzrok. Masna kosa, nakupljanje proizvoda za kosu na jastučnici, zagađenje od vanjskih faktora i temperatura - sve su to uzroci - govori Lisa.

Ljudi s dugom kosom čak mogu dobiti izbočine na leđima, a oni sa šiškama izbočine na čelu.

Zogalis savjetuje da, ukoliko koristite mnogo proizvoda za stilizovanje, vežite kosu pred spavanje i omotajte je šalom ili trakom. Ovo će pomoći da spriječite prljanje vaše jastučnice koja može biti direktni uzrok pojave akni, a ukoliko možete, priuštite sebi svilenu jastučnicu.

Vaše vlasište (pore) mogu se začepiti zbog nakupljanja proizvoda za kosu, što može izazvati izbočine i bubuljice na koži glave. Prije nego što skočite pod tuš, uzmite četku i nježno "razbijte" ostatke na vlasištu četkanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.