RAZBIJA STEREOTIPE

Dina je arapska princeza koja je odbila hidžab: Utjecajna figura u svijetu mode, a sunarodnjaci je smatraju vulgarnom

Majka troje djece i poslovna žena koja je izgradila carstvo zahvaljujući ljubavi prema modi

Dina Abdulaziz Al Sud - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
E. Ag.

16.10.2023

Dina Abdulaziz Al Sud (Deena) je princeza Saudijske Arabije koja ne nosi burku ni hidžab. Ona je moderna princeza koja nosi kratku kosu i još kraću suknju, iako je udata i ima djecu. Njen narod je smatra vulgarnom jer je odlučila da njeguje evropski stil oblačenja.

Dina posjeduje ekskluzivni butik D'NA, u kojem mogu da pazare samo odabrani ljudi. Na modnim revijama ona zauzima počasno mjesto, jer svi znaju da princeza Dina ima besprijekoran ukus za modu.


Udata je za princa Saudijske Arabije Abdulaziza bin Nasera bin Abdulaziza el-Sauda, a par ima troje djece: kćerku i sinove blizance.

Ona je još kao dijete pratila svog oca na putovanjima između zemalja Bliskog istoka i Sjedinjenih Država, a kasnije je i studirala na nekoliko američkih univerziteta.

Hidžab je odbila, a za razliku od drugih supruga monarha i prinčeva, ona je i uspješna poslovna žena i zaista utjecajna figura u svijetu mode. Dvije uzastopne godine Njeno Visočanstvo se nalazi na utjecajnoj listi BoF 500 (lista od 500 ljudi koji definišu vektor globalne modne industrije, prema The Business of Fashion).

Dina je među prvima razbila stereotip da arapske dame, sa viškom finansijskih sredstava, pate od nedostatka dobrog ukusa.

- Žene u Saudijskoj Arabiji još od kasnih šezdesetih vode računa o modi i kupuju jedinstvene modne komade. Ne pričaju o tome, ne pokazuju drugima, ne fotografišu se jer se to smatra vulgarnim - rekla je jednom prilikom, piše Stil.rs.

Također, ljubav prema modi odvela ju je sve do pozicije urednice arapskog "Vogue", ali je poziciju napustila samo dvije godine kasnije, jer "nije željela da pravi kompromise sa izdavačem koji nije razumio njene ideje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.