IZNENADILA SE

Nije znala da je trudna sve dok nije počela rađati: ''Bila sam šokirana''

Napravila sam oko šest testova na trudnoću tokom devet mjeseci i svi su bili negativni

Sretna porodica Fej Vajt. Instragram

M. Z.

14.9.2023

Devetnaestogodišnja Fej Vajt (Faye White) iz Engleske tvrdi da nije imala pojma da je trudna - sve dok njena novorođena kćerka nije doslovno izašla iz nje. Vajt, koja je 6. maja rodila svoju kćerku Lunu-Grejs Behrens (Grace), čak je svoje puknuće vodenjaka pripisala infekciji urinarnog trakta, prije nego što je počela rađati, prenosi ''New York Post''.

Seks bez zaštite

- Napravila sam oko šest testova na trudnoću tokom devet mjeseci i svi su bili negativni - rekla je Fej, koja je priznala da ona i njen partner s kojim je četiri godine Ajdan Behrens (Aidan, 21) ne koriste redovno kontracepciju.

- Znala sam da postoji element rizika.

Fej, koja ima dvogodišnjeg sina Brodi-Čejsea (Brody-Chase) i koja je izgubila još jedno dijete u 18. sedmici, rekla je da ova trudnoća nije nimalo slična njenim ostalima.

Ova mlada mama je objasnila da je njen menstrualni ciklus bio normalan prije poroda i da nije imala vidljiv trbuh. Prepoznala je simptome blagog refluksa kiseline, koji je uobičajen tokom trudnoće, ali to nije izazvalo nikakvu uzbunu.

- Život je bio vrlo prosječan sve dok se jednog jutra nisam probudila uz ogroman nalet vode - rekla je.

Fej je, nakon što je već ranije rodila, znala da rađa čim su joj počeli trudovi. Rekla je da je u šoku i zbunjena te je izbezumljeno zvala svekrvu da je odveze u bolnicu.

Jak pritisak

- Otišla sam u WC jer sam osjećala jak pritisak i nešto je izlazilo. Odgegala sam nazad u svoju spavaću sobu i ispostavilo se da je to bila njena noga. Na kraju sam pozvala hitnu pomoć - prisjetila se.

- Doslovno je sve puklo. Bila sam u punim trudovima. Od trenutka kada mi je pukao vodenjak do poroda, prošlo je dva sata, bilo je tako brzo - prisjetila se.

Vajt je hitno odvezena na mjesto gdje ju je trebao pokupiti helikopter i odvesti u obližnju bolnicu. Ali, njeno je dijete stiglo brže nego što se očekivalo - u stražnjem dijelu vozila hitne pomoći pokraj nogometnog igrališta.

- Morala sam je roditi na stražnjem dijelu - rekla je Fej, koja se morala zadovoljiti s kisikom i dušikovim oksidom u kolima hitne pomoći, slabijom varijantom od one koju dobivaju u bolnici.

Uprkos priznanju da nije zainteresirana za još djece, Fej je rekla da je njen majčinski instinkt odmah proradio.

- Od trenutka kad sam znala da dolazi, znala sam šta se događa i pomislila sam: “Uredu, to je naše dijete, idemo sve dobro posložiti.” Razmišljala sam o njoj. Samo sam je htjela vidjeti i uvjeriti se da je dobro.

Teška šest kilograma

Beba Luna rođena je s 37 sedmica, teška šest kilograma. Hitno je prebačena na neonatalnu jedinicu intenzivne njege u bolnici zbog komplikacija pri porodu uzrokovanih bolnim devetominutnim trzajevima, koje su joj ostavile blagu hipoksično-ishemijsku encefalopatiju (HIE).

- Teško je znati kako će to utjecati na nju, može se dalje razvijati - rekla je Fej, koja je svoju bebu odvela kući 10 dana kasnije. 

Prijatelji su joj pomogli da opskrbi dom stvarima za kćerku. Bolnica joj je dala besplatne pelene.

- Prilagodba je bila stvarno laka. Imaš jedno i život je lud jer nisi navikla imati djecu, imaš dvoje i nije toliko drugačije - rekla je.

Ona vjeruje da je iznenadno rođenje njene bebe pravo čudo.

- Prkosila je izgledima. Ono što je prošla, radi sjajno. Sada ne mogu zamisliti život bez nje. Volim da mi je život užurban, a ona ga definitivno održava užurbanim - dodaje.

Završila s rađanjem 

A nakon ove trudnoće, Fej tvrdi da je zauvijek završila s djecom:

- Bila sam u stražnjem dijelu vozila hitne pomoći i tražila da mi izvade utrobu. Gotova sam. Trenutno radim analizu krvi kako bih prešla na kontracepciju, piše ''Večernji list''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.