ZA LJUBITELJE TIJESTA

Mini pecivo za svaku priliku

Iznenadite goste toplim i ukusnim zalogajima

Ukusno i meko pecivo. Printscreen/YouTube

E. Ag.

13.2.2023

Meko i fino pecivo punjeno sirom ili nadjevom po želji idealno je za svaku priliku. Samo uvijete rolatiće, poslažete i isiječete, a na kraju dobivate mini pecivo koje stane u zalogaj. Najbolje je za dječije rođendane, pa i sve ostale prilike, čak i večeru.

Sastojci

200 ml toplog mlijeka

25 gr svježeg ili 7 g suhog kvasca

1 kašika šećera

1 kašika soli

200 ml vode

100 ml ulja

oko 700 gr mekog brašna

Nadjev

500 gr sitnog sira

1 bjelance

Premaz

1 žumance

1 kašika mlijeka

Priprema

U manju posudu izmrviti kvasac, dodati šećer i toplo mlijeko i sve promiješati pa ostaviti desetak minuta.

U drugu posudu dodati 700 gr brašna i so te izmiješati.

Dodati zatim vodu, 70 ml ulja i kvasac. Sve malo kašikom miješati, a zatim rukom umijesiti.

Tijesto je nijansu tvrđe, ali onda na kraju dodati ostatak ulja i sve na stolu dodatno izmijesiti, da se ulje ugradi u tijesto.

Podijeliti tijesto na 12 dijelova, pa svaki dio izvrtjeti u kuglicu.

Nauljiti radnu površinu i poslagati kuglice, sa razmakom od barem 2 cm.

Premazati kuglice s malo ulja, pa staviti preko kesu i krpu i ostaviti 30 minuta u toploj prostoriji da odstoje.

Podmazati pleh i napraviti nadjev.

Pomiješati sir, so i bjelance.

Uzimati jednu po jednu kuglicu i razvlačiti oklagijom na dužinu od nekih 30 cm.

Nanijeti kašiku nadjeva, razvući cijelom dužinom pa uviti u rolat. Dobit ćete dugačku, tanku „kobasicu“.

Slagati svih 12 uvijenih dijelova tijesta u pleh.

Pokriti krpom i ostaviti 30 minuta.

Isjeći sjekačem za pizzu ili nožem umočenim u ulje na zalogajčiće.

Pomiješati žumance i mlijeko i premazati mini pecivo.

Posuti po želji sjemenkama. Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.

Peći 25 minuta ili zavisno koliko pečeno volite.

Pečeno pokriti krpom i ostaviti da odstoji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.