OSVJEŽITE SE

Kako napraviti savršeni ledeni čaj

Uistinu je jednostavno i lako napraviti ledeni čaj, i u njemu se može uživati tokom cijele godine

Uživajte u svom ledenom čaju. Printscreen

M. Z.

20.6.2023

U tren oka možeš zamutiti puni vrč, a zatim ga zasladiti šećerom, sirupima ili u njega dodati arome po vlastitom izboru. Slijedi ovaj vodič i napravi iznimno ukusno, okrjepljujuće i jedno do najpopularnijih pića ovog ljeta.

Koji čaj koristiti

Klasična baza za ledeni čaj su obične vrećice čaja jer omogućuju da slobodnije biraš okuse. Također, možeš i eksperimentirati različitim čajevima nakon što znaš osnovni recept.

Najčešće se koriste Earl Grey, Lady Grey, kamilica, zeleni čaj i limunska verbena (citronovac). Ohlađeni su voćni čajevi vrlo ukusni, a najbolji omjer pri izradi ledenog čaja jest 6 vrećica čaja na 1,5 litar kipuće vode.

Osnovni recept za ledeni čaj

Sastojci:

6 vrećica čaja

2 kašike šećera

1 kašika meda

3 mala limuna, 2 ocijeđena u soku i 1 narezan

1 narandža, narezana

1 mala vezica metvice

Led

Postupak:

Vrećice čaja prelij s 1,5 litrom kipuće vode, a zatim umiješaj šećer i med. Ostavi da odstoji 10 minuta, a zatim procijedi i stavi u frižider da se ohladi.

Ohlađeni čaj ulij u veliki vrč, a zatim umiješaj limunov sok, kriške limuna, mentu i kriške narandže. Ostatak vrča napuni ledom i dobro promiješaj.

Za posluživanje ulij ledeni čaj u visoke čaše s puno leda.

Kako zasladiti ledeni čaj

Ledeni čaj se često zaslađuje šećerom ili tekućim medom. Umiješa se u vrući čaj da se otopi, a zatim se čaj ohladi.

Mogu se koristiti i šećerni sirupi; jednostavan šećerni sirup je lako napraviti jer zahtijeva samo vodu i šećer. Napravi jednu količinu i spremi ju u bocu, tako da uvijek imaš pri ruci kada poželiš dodati malo pomalo u vrč ledenog čaja.

Osnovni recept za šećerni sirup

Pomiješaj 300 g šećera u loncu sa 150 ml vode. Kuhaj dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Ostavi da se ohladi prije nego što ga prebaciš u steriliziranu bocu. Čuvaj u frižideru.

Kako začiniti ledeni čaj

Bilje

Jednostavan, ali učinkovit način za dodavanje dodatnih aroma u ledeni čaj. Bilje koje se preporučuje su menta, bosiljak i majčina dušica, možeš dodati i lišće limete, a svakako izbjegavaj začinsko bilje koje je isključivo slano, poput korijandera i vlasca.

Cvijet bazge

Svježa grančica cvijeta bazge može dati posebnu aromu ledenom čaju. Dodaj veliku šaku u ledeni čaj i ostavi da se natopi dok se čaj hladi. Alternativno, dodaj malo bazge u čaj prije nego što dodaš zaslađivač.

Voće

Narezane breskve i marelice, svježe bobičasto voće i citrusi dobro pristaju uz čaj. Za osvježavajući okus možeš dodati i nasjeckani krastavac.

Alkohol

Za verziju ledenog čaja samo za odrasle, dodaj nekoliko doza alkohola po svom izboru. Začinjeni rum ili gin dobro pašu. Jednostavno je – dodaj u ledeni čaj nakon što se ohladi.

Ledeni čaj od borovnice i metvice

Osvježavajući, voćni i spreman za nekoliko minuta, ledeni čaj od borovnice i metvice garantirano će oduševiti tvoje goste. Napravi puni dozator kako bi gosti mogli sami sebi natoči kada im ponestane pića u čaši.

Ledeni zeleni čaj od mente i manga

Ovaj je čaj savršen balans svježih, biljnih okusa i slatkoće. Zeleni čaj je odlična baza za ledeni čaj, a dobro se slaže sa svježom mentom i zrelim komadima manga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.