UKUSNO I FINO

Zapecite i uživajte: Jelo poput musake, samo s piletinom

Isprobajte nešto novo pa umjesto faširanog stavite piletinu

Ideje za ručak. Instagram/recepti_za_srecu

M. Z.

13.11.2023

Isprobajte nešto novo pa umjesto faširanog stavite piletinu. "Kako mu ime kaže, složiš, preliješ, zapečeš", piše na stranici recepti_za_srecu.

Sastojci

1 veći pileći file

1 tikvica

2 manja krompira (isječeni na tanke kolutove)

1 glavnica crnog luka (sitno nasjeckan)

1 paradajz (isječen na kolutove)

2 jajeta

2 kašike kisele pavlake

50 ml mlijeka

1 kašičica senfa

so, biber, suhi začin, sušeni peršunov list

Priprema

Meso isjeći na šnicle, posoliti, posuti biberom i premazati senfom. Na malo ulja meso vrlo kratko propržiti. Tikvice oljuštiti, isjeći na tanke kolutove (debljine 2-3 mm) posoliti, ostaviti da odstoje petnaestak minuta.

Staviti na ubrus višak tečnosti koju su tikvice pustile. Krompir i tikvice začiniti po želji.

Vatrostalnu posudu premazati uljem poredati meso, tikvice, krompir, posuti crni luk, na kraju staviti paradajz (nije obavezno, može i bez).

Umutiti jaja sa pavlakom i mlijekom, preliti preko složenca i na kraju posuti sušenim peršunom (po želji). Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni oko 50 minuta u zavisnosti od rerne (dok povrće ne omekša).

U preliv možete dodati začine koje volite prema ukusu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.