PRAVA GOZBA

Za gurmane: Piletina na lovački način

Ovaj francuski klasik jednostavan je za pripremu, a savršen uz kremasti pire ili hrskavi hljeb

Ukusno i fino. Index.hr

M. Z.

26.12.2023

Ovaj francuski klasik jednostavan je za pripremu, a savršen uz kremasti pire ili hrskavi hljeb. Piletina se krčka u umaku na slabijoj vatri kako bi bila mekana i kako bi se okusi sjedinili.

Sastojci

1 kašičica maslinovog ulja

25 g maslaca

2 pileća batka

2 pileća zabatka

1 glavica luka, nasjeckana

2 čehna češnjaka

200 g šampinjona

230 ml crvenog vina

2 kašike koncentrata rajčice

1 kašičica sušenog timijana

500 mlpilećeg temeljca

Nasjeckani peršun

Priprema

Zagrijte ulje i maslac

Zagrijte maslinovo ulje i pola (od 25 g) maslaca u velikom gusanom loncu.

Ispecite meso

Začinite piletinu i pržite je otprilike pet minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Stavite piletinu sa strane.

Pržite

U tavi otopite preostali maslac pa dodajte luk i pržite otprilike pet minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i pržite ga otprilike minutu pa ubacite gljive i pirjajte dvije minute. Ulijte crveno vino.

Ulijte pileći temeljac

Umiješajte koncentrat rajčice, pustite da zakuha pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i zalijte pilećim temeljcem.

Krčkajte

Ubacite piletinu, zaklopite i krčkajte na slaboj vatri sat dok piletina dosta ne omekša.

Poslužite

Piletinu izvadite iz lonca. Umak ostavite da vrije desetak minuta dok ne postane poput sirupa, a okusi se ne prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po izboru, a po želji jelo možete posipati i nasjeckanim peršunom, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.