NEKOLIKO TRIKOVA

Zlatna pravila za savršeno skuhanu tjesteninu

Nisu sve tjestenine jednake, probajte nekoliko tjestenina od nekoliko proizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara

Tjestenina je razigrana. Platforma X

H. J. I.

11.2.2024

Iako se kuhanje tjestenine čini kao jednostavan zadatak, postoji nekoliko trikova koje morate da znate.

Ako želite da vam tjestenina uvijek ispadne savršeno, slijedite ovih nekoliko jednostavnih, ali važnih savjeta.

Pronađite onu koja vam najviše odgovara

Nisu sve tjestenine jednake, probajte nekoliko tjestenina od nekoliko proizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Tjestenina je razigrana – potreban joj je prostor za slobodno kretanje. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti je da stavite tjesteninu u premalu šerpu. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti šerpu od najmanje četiri litra. Neće vam trebati poklopac, jer se tjestenina kuha nepokrivena.

Također, tjestenina mora da se kuha u dosta vode kako se ne bi zalijepila za dno šerpe u kojoj se kuha.

Mnogo soli

Dakle, u svu tu vodu treba dodati mnogo soli. Sama tjestenina je neslana, a najbolji način da se ravnomjerno posoli je dodavanje soli u vodu.

Prije nego što dodate tjesteninu u vodu, morate je dovesti do punog ključanja. Mjehurići ne bi trebalo da se slegnu ako promiješate vodu. Nakon dodavanja tjestenine, promiješajte je da se ne zalijepi i pojačajte vatru da voda ponovo proključa što prije.

Potom slijedi povremeno miješanje tjestenine. Tri do četiri puta za oko 10 minuta bit će dovoljno.

I posljednji savjet, ali ne i najmanje važan jeste ne dodavanje ulja. Ako se pridržavate uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodavanje ulja samo će je podebljati, pa se sos poslije neće dobro zalijepiti za zidove tjestenine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.