ZDRAVLJE U KUĆI

Pad imuniteta vodi do vaginalnih infekcija

Avaz.ba

2.6.2018

Većina žena jednom u životu ima problema s vaginalnom infekcijom, ali mnogo je i onih kojima se infekcije učestalo vraćaju. To je posebno često kada se dogodi pad imuniteta zbog bolesti ili stresa ili ako se duže vrijeme nekvalitetno hranimo, odnosno ako prehrana sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata, poput slatkiša i proizvoda od bijelog brašna.

Prirodna kiselost

Razvoju infekcije pogoduje i pretjerana upotreba sredstava za intimnu njegu, često kupanje u bazenu, kao i višednevno korištenje tampona. Također, vaginalne infekcije često se javljaju i kao posljedica terapije antibioticima, kao i u trudnoći. U tim situacijama dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice, odnosno smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija, a to omogućava razmnožavanje štetnih mikroba.

Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednoćelijski organizam Trichomonas vaginalis, a gljivične i bakterijske vaginalne infekcije podjednako su učestale. No, bakterijske su opasnije. Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je uobičajeni stanovnik ljudskog tijela i inače ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju.

Ako se Candida počne pretjerano razmnožavati, tipičan simptom je svrbež, a obično ga prati crvenilo stidnice i pojačani iscjedak, koji se najčešće opisuje kao grudičast ili sirast. Kako bi se smanjio udio loših bakterija u rodnici, ginekolog će, u pravilu, propisati od tri do sedam dana primjene vaginaleta navečer, dok tokom dana treba nanositi kremu izvana.

Iritacija sluznice

Tokom te osnovne terapije treba se suzdržati od spolnih odnosa kako ne biste dodatno iritirali sluznicu, a nakon te terapije preporučuje se duže uzimati vaginalne pripravke s probioticima kako bi se uravnotežila vaginalna flora.

Bakterijske infekcije često nemaju izražene simptome pa žene zapravo i ne znaju da imaju infekciju. Takve se infekcije većinom otkrivaju pretragama, kao što su cervikalni brisevi i Papa-test pa je zato vrlo važno da žena redovno odlazi na ginekološke kontrole.

Bakterijska vaginoza

Među infekcijama učestala je bakterijska vaginoza - dugoročni poremećaj pH (kiselosti) rodnice, kada nad dobrim bakterijama prevladaju one koje uzrokuju tegobe, a među njima je najčešća Gardnerella vaginalis. Tipični simptom je obilniji, bijeli, kremasti vaginalni iscjedak, često s neugodnim mirisom, ponekad uz blaži svrbež ili peckanje. Terapija se svodi na dugoročnu primjenu probiotika, uz tek povremene i kratkotrajne kure antibiotika.

Upale

Gonoreja, ureaplazma, mikoplazma i klamidija su spolno prenosive bakterijske vaginalne infekcije. Kod muškaraca mogu izazvati upale u spolnom i mokraćnom sistemu, zbog čega se oba partnera trebaju liječiti. Kod infekcija obično se primjenjuju antibiotici u tabletama, paralelno s vaginaletama za žene. Te infekcije mogu, ali i ne moraju, izazvati pojačani žućkasti iscjedak i osjećaj peckanja.

HPV

Klamidija izaziva upalu vrata maternice, što je plodno tlo za HPV, a može izazvati i upalu jajovoda, što je najčešći razlog vanmaternične trudnoće (u slučaju djelimično začepljenih jajovoda) ili onemogućenog zanošenja prirodnim putem (kod kompletno začepljenih jajovoda).

Prevencija

Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate, kupanje u bazenu i upotrebu sapuna ili agresivnih sredstava za pranje intimnog područja. U intimnoj njezi nipošto se ne smije rodnicu ispirati vodom ili raznim preparatima. Žene koje su sklonije infekcijama trebale bi održavati pH rodnice povremenom primjenom probiotskih vaginaleta te primjenom kondoma pri spolnim odnosima.

Biljke

Za prevenciju i terapiju, prema preporuci ginekologa, mogu se koristiti i biljni pripravci - vaginalete s kantarionovim uljem, čajevcem, kokosovim uljem ili ekstraktom bijelog luka. Pijte čaj od kima, trpuca i kadulje. U prehranu ubacite čaj ili biljne kapi od kadulje, timijana, majčine dušice, kima, islandskog lišaja, trpuca ili lavande, koje imaju snažno protugljivično djelovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.