ZDRAVLJE U KUĆI

Opasnost od karcinoma kože: Kada madež postaje rizičan

Z. KARIĆ

18.7.2018

Madeži su genetski determinirane promjene koje se javljaju na koži cijelog tijela i koje su posebno osjetljive na djelovanje vještačkih ili prirodnih ultraljubičastih zraka iz sunčevog spektra, naveo je dr. Faruk Alendar, specijalista dermatovenerolog.

Okruglasti oblik

Madeži su, dodaje, makule ili mrlje okruglastog oblika, obično svijetlosmeđe boje, koji pod djelovanjem UV zraka mogu maligno alterirati i prijeći u karcinom kože ili u maligni melanom. Zato je najvažnije da se osobe ne izlažu djelovanju UV zraka.

- Osnovne karakteristike makula su simetrija, jasni i pravilni rubovi, boja koja mora biti svijetlosmeđa, veličina do 6 milimetara u promjeru i elevacija. Svako odstupanje od ovih kriterija predstavlja alarm i upozorenje da se ta osoba pregleda kod nadležnog dermatologa uz dermoskopiju i bodi maping svih karakterističnih nevusa ili madeža – kaže dr. Alendar.

Upoređivanje snimaka

Osobe s rizikom, bilo genetskim ili profesionalnim, moraju se redovno pratiti uz dermatoskopske preglede i uočavanje promjena u karakteristikama koje predstavljaju alarm za hiruršku eksciziju promjena, patohistološku analizu i preventivno odstranjivanje sumnjivih promjena i postizanje cilja da se melanom ukloni u stadiju in situ.

- Najvažniji segmenti u prevenciji su redovne dermoskopske analize sumnjivih nevusa i izbjegavanje intenzivnog nekritičnog izlaganja UV zrakama, bilo prirodnim ili vještačkim. Ako nema indikacija za bilo kakav vid liječenja promjena na koži, dermoskopski snimci se arhiviraju i predstavljaju trajni dokument koji služi za upoređivanje s ranijim snimcima – rekao je dr. Alendar.

Neagresivan pregled

Dermatoskopija, kaže dr. Alendar, je neagresivan pregled koji pruža mnogo informacija. Na osnovu njih dermatolog može sa sigurnošću odrediti pravce daljnjeg tretmana bilo povremenim kontrolama, lokalnim topijskim postupcima ako su promjene površne ili je potrebna hirurška ekscizija, koja podrazumijeva i obaveznu patohistološku analizu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.