UPOZORENJA

Mikroplastika se nalazi u 90 posto soli koju jedemo

Rezultati ukazuju na to da je konzumacija mikroplastike putem morskih proizvoda snažno povezana s količinom zagađenosti u određenoj regiji

So sadrži opasne sastojke. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.10.2018

Nedavno objavljeno novo istraživanje pokazalo je da čak 90 posto soli u sebi ima mikroplastiku. Naučnici iz Južne Koreje i “Greenpeacea” Istočne Azije testirali su soli različitih brendova koje se proizvode i prodaju.

Od ukupno 39 brendova, 36 ih je sadržavalo mikroplastiku. Koristeći podatke i saznanja iz prethodnih istraživanja soli, ovo istraživanje je prvo ove veličine. Ono uključuje širenje mikroplastike u soli i njenu povezanost sa mjestom gdje se u okolišu nalazi zagađenje plastikom.

Rezultati ukazuju na to da je konzumacija mikroplastike putem morskih proizvoda snažno povezana s količinom zagađenosti u određenoj regiji. Analizirani su uzorci soli iz 21 države iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Tri brenda soli koji nisu sadržavali mikroplastiku su s Tajvana, iz Kine i Francuske.

Mikroplastika se nalazi svuda u okolišu. Morska i jezerska so se proizvodi isparavanjem vode i žetvom soli koja ostaje. Plastični otpad koji se odbacuje u rijeke, završava u jezerima i u okeanima pa nije ni čudno koliko mikroplastike ostaje u soli proizvedenoj na ovaj način.

S obzirom na druge izvore izloženosti, mikroplastika u solima iznosi skoro šest posto ukupne konzumacije mikroplastike. U prijašnjim istraživanjima nikad nije prikazano koji su omjeri soli i mikroplastike te koje vrste soli sadrže najviše onečišćenja.

U prosjeku, odrasli ljudi godišnje pojedu 2.000 komadića plastike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.