ORDINACIJA

Psiho-fizička priprema trudnica

Osim fizičkih vježbi koje imaju za cilj povećanje opće fizičke kondicije te vježbi disanja, trudnica se upoznaje s tokom porođaja, procedurama koje se primjenjuju u porodilištu i njenom aktivnom ulogom u svim fazama porođaja

Ilustracija

Piše: Jasminka Divanefendić

14.12.2018

Značaj vježbi za trudnice

U 4. sam mjesecu trudnoće. Svi mi savjetuju da idem na vježbe za trudnice. Je li to zaista tako važno?

- Vježbe za trudnice imaju veliki značaj, s obzirom na to da se buduće mame na taj način pripremaju psihički i fizički za porođaj te upoznaju s pravilnim načinom disanja, naravno, u skladu s odlukom nadležnog ginekologa ukoliko je trudnoća bez komplikacija.

Ukoliko je žena zdrava i trudnoća normalna, što će potvrditi ljekar, potpuno je sigurno da vježba dva do tri puta sedmično. Redovnim vježbanjem se potiče cirkulacija, disanje je olakšano, mišićni tonus je dobar, koža je zategnuta, porast tjelesne težine je ujednačena, smanjuje se rizik od pojave trudničkog dijabetesa, povišenog pritiska, opstipacije (zatvora) i proširenja vena.

Važnost nadzora

Šta trudnice uče na psihofizičkim pripremama? Mogu li to raditi sama?

- Osim fizičkih vježbi koje imaju za cilj povećanje opće fizičke kondicije te vježbi disanja, trudnica se upoznaje s tokom porođaja, procedurama koje se primjenjuju u porodilištu i njenom aktivnom ulogom u svim fazama porođaja - naročito u posljednjoj, kada se beba rađa. Vježbe se moraju odvijati uz nadzor stručnjaka koji će procijeniti adekvatan ritam vježbanja, intenzitet treninga i prilagoditi ga potrebama i mogućnostima trudnice.

Nakon što prođe psihofizičku pripremu, buduća mama na porod ide sa sasvim drugim osjećajem, oslobodimo je straha i neizvjesnosti od poroda.


Jasminka Divanefendić, ginekološko-akušerska sestra

Povišen pritisak

Imam povišen pritisak i u 7. sam mjesecu trudnoće. Smijem li ići na vježbe?

- Možete prisustvovati pripremi i vježbi pravilnog disanja, ali uz dozvolu nadležnog ginekologa koji kontrolira trudnoću.

Strah od porođaja

Imam veliki strah od porođaja. Radi li se na vježbama i s takvim ženama?

- Naravno, moguće je napraviti više individualnih sesija, gdje će, osim vježbanja, naglasak biti na educiranju o tome kako smanjiti strah od bola koji je prisutan kod većine žena te kako da se ponašate kada imate bol. Na ovaj način dovodimo do ukidanja uvjetnog bolnog refleksa te porodilja ima aktivan stav u toku porođaja, što podrazumijeva dobru komunikaciju s babicom i akušerom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.