DERMATOLOGIJA

Crvene tačkice na koži – pobuna ili znak upozorenja

Važno je slijediti samo jedno pravilo – ako vam promjene na koži izazivaju bol, svrab, peckanje, krvarenje ili bilo kakvu drugu neugodu te ako nastupaju naglo, onda svakako morate posjetiti liječnika i istražiti njihov uzrok

Mogu se pojaviti iz više razloga. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.3.2019

Promjene na koži prirodna su pojava i najčešći uzrok su – godine. Nije riječ o starosti, već o starenju kože, a ono počinje još u ranoj mladosti. Koža je organ koji reagira na sve promjene u tijelu, a često i na promjene u okolini i na razne načine daje do znanja da neke navike ili uvjete života trebamo promijeniti.  

Govori nam i kada se u nama događaju promjene ili nastupaju neke tegobe. Zato je koža sklona raznim osipima, prištićima, madežima i pjegicama od kojih su mnogi bezazleni i s vremenom nestaju, čak i bez liječenja.

 Osnovno pravilo

Kao i sve ostale promjene i crvene tačkice na tijelu mogu se pojaviti iz više razloga. Neki od njih nisu nimalo zabrinjavajući, a na neke bismo trebali obratiti pažnju.

Važno je slijediti samo jedno pravilo – ako vam promjene na koži izazivaju bol, svrab, peckanje, krvarenje ili bilo kakvu drugu neugodu te ako nastupaju naglo, onda svakako morate posjetiti liječnika i istražiti njihov uzrok.

Postoji nekoliko oblika crvenih tačkica koje se mogu javiti na tijelu. Najčešći od njih su petehijalni osip, leukoklastični vaskulitis, crveni madež, keratoza pilaris i reumatska groznica. Evo što su svaki od njih i što učiniti ako ih primijetite na tijelu.

 Petehijalni osip

Petehijalni osip čine petehije koje se pojavljuju u obliku ravnih crvenih tačkica. Izgledaju poput osipa i pojavljuju se u skupinama, najčešće na unutrašnjoj površini usana i na kapcima.

Boja petehija se ne mijenja prilikom pritiska na njih, a boja im može varirati od crvene do smeđe, jer su zapravo simptom krvarenja pa krv u njima s vremenom mijenja boju.

Ova pojava vrlo je učestala i može biti znak drugih različitih tegoba. Najčešći su joj uzroci različite ozljede, virusne infekcije koje sprečavaju zgrušavanje krvi, alergijske reakcije i autoimune bolesti.

Petehijalni osip može biti reakcija tijela i na invazivne medicinske tretmane, kao što su kemoterapija i zračenje, nuspojave lijekova heparina i kortizona te posljedica težih bolesti kao što je leukemija i ostale bolesti koštane srži.

Upala malih krvnih žila

Upala malih krvnih žila zove se leukoklastični vaskulitis, a radi se o krhotinama uništenih leukocita unutar stijenki krvnih žila. Stanje se manifestira na koži, a može se proširiti i na druge organe poput gastrointestinalnog trakta, pluća, centralnog nervnog sistema, na srce i bubrege.

Kada se pojave na koži može doći do krvarenja u obliku crvenih ili ljubičasto crvenih rana i tačkica. Najčešće su na nogama, a mogu ih pratiti svrbež i bol.

Kod većih upala javljaju se i bolni prištevi, a mogu se javiti i bolovi u trbuhu, povišena temperatura, slabost, kašalj, povraćanje, bolovi u mišićima, krv u urinu i ukočenost.

Budući da je upala krvnih žila tegoba koja se javlja kao simptom drugih bolesti, liječenjem te primarne bolesti izliječit će se i ova.

Crveni “cherry” madeži

Crveni madeži su vrlo česta pojava na bilo kojem dijelu tijela, pogotovo na trupu i rukama. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 30 godina. Ovi madeži izgledaju crveno zbog popucalih krvnih žila u njima.

Uzrok im nije poznat, ali se vjeruje da su genetski uslovljeni, što će reći nasljedni. Povezuje ih se i s izloženošću hemikalijama, trudnoćom i izlaganjem suncu.

U većini slučajeva ovi su madeži posve bezopasni. Ako izrastu na nezgodnom mjestu, mogu se ukloniti kozmetičkim tretmanima. Predstavljaju problem samo ako nekontrolirano rastu, ako krvare i ako počnu mijenjati oblik i boju.

Keratoza pilaris

Keratoza pilaris naziva se i ćurećom kožom. Također se manifestira kao crvene tačkice po tijelu, koje mogu biti grube na dodir i izgledati poput ribeža. Ovdje se radi o genetskom poremećaju koji utječe na povećanu proizvodnju keratina.

On se nakuplja u folikulama dlaka na koži pa njena površina dobije grubi izgled. Ova se tegoba najčešće pojavljuje na vanjskim gornjim dijelovima tijela i ruku, a stanje joj se poboljšava ljeti, kada kože može slobodno disati.

Zimi se stanje pogoršava jer je u tom periodu koža prirodno više suha, a zimska odjeća joj otežava disanje. Tegoba se može umanjiti redovitim korištenjem hidratantnih krema koje će joj pružiti više vlažnosti.

Reumatska groznica

Reumatsku groznicu uzrokuje nepravilno liječenje streptokoka i zbog toga se najčešće javlja kod djece od pete do petnaeste godine života. U osnovi to ne bi trebala biti opasna bolest, ali može biti ako se ne liječi.

Dugoročno ova bolest može uzrokovati ozbiljnije probleme poput trajnog oštećenja srca, moždanog udara i na kraju smrti. Uz crvenilo koje se javlja na koži, reumatska groznica izaziva i upalu grla, limfni čvorovi su natečeni, prisutne su i teško pri gutanju i krvavi iscjedak iz nosa.

Nakon što se bolesti dijagnosticira, može se liječiti antibioticima, lijekovima protiv upala ili kortikosteroidima, a terapiju mora preporučiti liječnik. Liječenje od ove vrste groznice uključuje i odmor te spuštanje temperature ako nastupi grozničavo stanje.

 Crvene tački su simptom i ...

Osim navedenih uzroka, crvene tačkice na tijelu mogu biti i simmptom:

1. rozaceje,

2. kontaktnog dermatitisa,

3. akni,

4. osipa od vrućine,

5. starenja,

6. kožnih fibroma,

7. vodenih kozica (pljuskavica),

Mogu biti i urođeni madeži, prištići, ugriz ili ubod kukaca. Ako se pogoršavaju i počnu stvarati tegobe, svakako ih pokažite liječniku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.