ZDRAVLJE U KUĆI

Urinarne infekcije kod djece prati groznica s visokom temperaturom

Pojava mokrenja u krevetu je znak koji bi mogao sugerirati prisustvo urinarne infekcije kod djeteta, navodi dr. Šabanović

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.4.2019

Najveći broj urinarnih infekcija kod djece mlađe od pet godina udružen je s kongenitalnim anomalijama urinarnog trakta kao što su vezikoureteralni refluks ili opstrukcija. Pojava ostaje konstantna kod djece od 6 do 15 godina, a urinarne infekcije udružene su s funkcionalnih abnormalnostima urinarnog trakta kao što su disfunkcionalno mokrenje, npr. kod neurogene bešike.  

- Za razliku od odraslih, kod djece se mnogo češće javi groznica s visokom temperaturom bez bilo kojih drugih simptoma urinarne infekcije. Također, pojava mokrenja u krevetu bila bi znak koji bi mogao sugerirati prisustvo urinarne infekcije kod djeteta – navodi dr. Selver Šabanović.

Simptomi urinarne infekcije kod djece su neobjašnjiva i uporno prisutna povišena temperatura, čest nadražaj na mokrenje, poremećaj u ishrani, gubitak kontrole nad crijevima i bešikom i proljev.

- Izbor odgovarajućeg antibiotika, način aplikacije i trajanje terapije antibiotika ovise o dobi djeteta, težini kliničkih simptoma i od prisustva faktora koji mogu dovesti do komplikacija – kaže dr. Šabanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.