ORDINACIJA

Prednosti proteze na implantatima

Zubna proteza zakačena na lokatore može se skidati, što olakšava održavanje

Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

17.4.2019

Proteza na implantatima je protetsko rješenje za totalno bezubu čeljust. Proteza se pomoću lokatora fiksira na ugrađene implantate. Potrebno je ugraditi dva do četiri zubna implantata kako bi se proteza mogla prikačiti na njih, s obzirom na to da u čeljusti nema niti jednog zuba. 

Novi model

Sama razlika između zubne proteze zakačene na lokatore i fiksnog protetskog rada na implantatima je što je prva polufiksni protetski rad. To znači da se može skidati, dok fiksni rad nije moguće skidati, već se trajno cementira u ustima. Ključne razlike između proteze na zubnim implantima i fiksnog zubnog rada je u tome što je proteza manje komforna, ali je, s druge strane, cjenovno povoljnija i može se skidati, što olakšava održavanje.

Prednost ovakvog rada je to što pacijent lakše održava oralnu higijenu i proteza se lakše može adaptirati u slučaju potrebe. Ukoliko se povuče zubno meso, na temelju jednostavnog otiska u ustima dentalni laboratorij izrađuje novi model na kojem podlaže protezu, odnosno, ispunjava prostor akrilatom. To je ujedno i finansijski veoma prihvatljivo, jer je nakon podlaganja zubna proteza kao nova.

Zubna proteza na lokatorima ili kugličnim vezama bolje i stabilnije stoji u ustima u odnosu na klasičnu zubnu protezu. To se prvenstveno odnosi na donju čeljust, jer u njoj dentalna proteza znatno lošije „stoji“ nego u gornjoj čeljusti.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Procedura izrade proteze je relativno jednostavna. Prva faza izrade dentalne proteze na lokatorima ili kugličnim vezama podrazumijeva ugradnju dva do četiri zubna implantata (za gornju čeljust minimalno četiri implantata). Period mirovanja tri mjeseca u donjoj čeljusti i četiri mjeseca u gornjoj čeljusti za srastanje implantata u kost. Tokom tog perioda pacijent nosi privremenu protezu.

Zubno meso

Nakon što prođe vrijeme potrebno da dentalni implantat sraste s kosti, stomatolog otvara implantate i postavljaju se gingiva formeri. To je poseban oblik vijka koji ima ulogu da oblikuje izlazni profil zubnog mesa za tačno određeni položaj i tip protetskog rada koji je planiran.


Kugla iz dva dijela

Sam lokator ili kugla sastoji se od dva dijela. Jedan se ugradi u dentalnu protezu, a drugi se postavlja direktno na implantat. To omogućava da proteza „škljocne-klikne“ na lokator ili kuglu koji su postavljeni u implantatu kako ne bi bila pomična.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.