SUPERHRANA

Čudesne sjemenke pune zdravlja

Šest puta su bolji izvor kalcija od kravljeg mlijeka, a sadrže više omega 3-masnih kiselina od lososa i sjemenki lana

Ne sadrže gluten pa ih mogu koristiti i oni koji imaju celijakiju. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.6.2019

Čija sjemenke imaju velike nutritivne vrijednosti zbog čega su jedna od najpoznatijih i najkorištenijih namirnica koje nose oznaku „superhrane“. Nusticionisti savjetuju njihovu redovnu konzumaciju. 

Stvaraju gel

Ove sjemenke su još u 16. stoljeću bile počasni sastojak jela drevnih Asteka, Inka i Maja, a danas su popularne širom svijeta. Stručnjaci ih smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Šest puta su bolji izvor kalcija od kravljeg mlijeka, a sadrže više omega 3-masnih kiselina od lososa i sjemenki lana.

Bogate su i antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala, a time i od tumora. Sadrže čak devet esencijalnih aminokiselina koje omogućavaju izgradnju mišićnog tkiva, obnovu stanica, proizvodnju enzima i hormona, a u njima se kriju i vitamini A, D, E i K, kao i vitamini B- kompleksa (izuzetak je vitamin B12).

Ne sadrže gluten pa ih mogu koristiti i oni koji imaju celijakiju. Brzo daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima pa ih rado koriste i sportisti. Preporučuju se i u prehrani dijabetičara jer u kontaktu s tečnostima u želucu sjemenke stvaraju gel koji oblaže sluznicu i usporava razgradnju ugljikohidrata.

Vlakna su veoma bitna u prehrani jer utječu na kvalitetnu i zdravu probavu. U 100 grama čija sjemenki nalazi se 34 grama vlakana, dok je preporučeni dnevni unos vlakana 25-38 g za odraslu osobu.

Funkcija mišića

Većina masnih kiselina koje nalazimo u čija sjemenkama su zdrave, nezasićene masne kiseline, s više od 50 posto udjela omega-3 masnih kiselina. Redovan unos omega-3 povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Čija sjemenke bogat su izvor kalcija - u 100 grama nalazi se oko 620 miligrama ovog važnog minerala koji doprinosi normalnoj funkciji mišića, nervnom prijenosu, funkciji probavnih enzima, metabolizmu stvaranje energije, zgrušavanju krvi te zdravlju kostiju i zuba.

Izvor željeza, kalija, magnezija...

Odrasloj osobi potrebno je 8 do 18 miligrama željeza dnevno, a u 100 g čija sjemenki nalazi se 7,7 miligrama ovog neophodnog minerala. Željezo doprinosi imunitetu, kognitivnoj funkciji i smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Uz to, čija je bogata mineralima koji u tijelu funkcioniraju kao elektroliti te učestvuju u pravilnom radu mišićnog sistema i srčanim funkcijama. Čija je posebno bogata magnezijem i umjerenom količinom kalija.

Kontrola apetita


Čija sjemenke djeluju na više načina - vlakna i proteini koje sadrže doprinose kontroli šećera u krvi, pri čemu apetit i nivoi energije ostaju stabilni i nema naglih promjena. Osim toga, zbog njihove sposobnosti da apsorbiraju tečnost, obroci koji sadrže ove sjemenke znatno su zasitniji pa dugo održavaju osjećaj sitosti.

Neutralan okus

Čija sjemenke su neutralnog okusa i kao takve mogu se dodavati raznim jelima, salatama i desertima, ali i jesti sirove, cijele ili samljevene, te u kombinaciji s drugim sjemenkama. Sjemenke u jelo uvijek ubaci na kraju kuhanja, jer visoka temperatura termičke obrade uništava veći dio hranjivih tvari.

Snižavaju holesterol

Istraživanja su potvrdila da redovna konzumacija čija sjemenki može doprinijeti smanjenju viška kilograma te regulaciji nivoa holesterola u krvi. Uključite čija sjemenke u svakodnevnu prehranu i uživajte u nutritivnom bogatstvu kojim će vas one obogatiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.