SAVJETI

Umjesto botoxa - joga za lice

Žene širom svijeta tvrde da su pomladile lice zahvaljujući ovoj metodi koja se sastoji od nekoliko vježbi

Sastoji se iz nekoliko vježbi koje možete raditi ujutro ili uveče. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.7.2019

Svi starimo, a čini nam se da se protok vremena najviše ocrtava na licu. Da bismo mu vratili sjaj dovoljno je, kažu, dvadesetak minuta dnevno vježbati i to – jogu za lice.  

Ova sve popularnija metoda podmladila je, tvrde, mnoge dame širom svijeta pa zašto je ne biste isprobali? Sastoji se iz nekoliko vježbi koje možete raditi ujutro ili uveče, ali morate biti dobro koncentrisani kako ne bi izostao željeni efekat.

Ove vježbe trebaju izbjegavati osobe sa otvorenim ranama ili opekotinama na licu, rakom kože, atopijskim dermatitisom, naurodermatitisom, psorijazom ili bilo kojim kožnim oboljenjem. Vidljive rezultate možete očekivati poslije nekoliko mjeseci.

Na licu se nalazi 57 mišića koji su, zbog česte aktiviranosti, veoma napeti. Najviše koristimo mišiće u ustima koji se, kao i oni u drugim regijama lica, počinju opuštati već između dvanaeste i petnaeste godine.

<195> Napućite oba obraza, pa prebacujte zrak iz jednog u drugi. Ponovite pet puta i izbacite zrak, govoreći "o". 

- Zatim isplazite jezik koliko god možete i zadržite ga minutu u tom položaju. Ponovite tri puta.

- Podignite glavu ka gore, pogledajte prema plafonu i napućite usne kao da ćete nekoga poljubiti. Zadržite glavu u tom položaju pet sekundi pa ponovite vježbu pet puta.

- Opustite donju vilicu, otvorite usta kao da ćete izgovariti „o“. Potom ih raširite u veliki osmijeh i sve ponovite 10 puta.

- Napravite "riblje lice" tako što ćete uvući obraze do zuba i ponovite nekoliko puta.

- Prilikom sljedeće vježbe otvorite širom oči, kao da ste uplašeni ili iznenađeni, a dok to radite rukama zategnite kožu lica.

- Onda što više otvorite oči i nekoliko sekundi gledajte u zamišljenu tačku ispred sebe, pa položite prste na sredinu čela, na tačku između očiju, i počnite lagano mrdati obrvama gore - dolje.

- U narednoj v ežbi pritisnite srednje prste obe ruke u unutrašnju ivicu obrva, a kažiprste položite na vanjsku ivicu. Pogledajte u plafon i podignite donji kapak, kao da pokušavate škiljiti, pa ga opustite. Ponovite nekoliko puta i završite dužim žmirenjem.

- Spustite glavu ka desnom ramenu na nekoliko sekundi, dok ne osjetite krajnje istezanje mišića vrata, pa ponovite i na lijevu stranu. Ova vježba je dobra za uklanjanje podbratka.

- U posljednjoj vježbi vrhom jezika pritisnite gornje nepce, nasmijte se pa pokušajte gutati dok vam je brada okrenuta ka plafonu.

Vježbanjem kao što je joga lica mišići postaju čvršći i bolje „zatežu“ kožu. Ova metoda potiče iz Vijetnama, usavršena je u Americi, a njenoj popularnosti najviše su doprinijele Gvinet Paltrou, Dženifer Aniston, Sindi Kraford, Madona i Megan Markl.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.