VAŽNO

Hrana i lijekovi koje ne smijete miješati 

Hrana može povećati brzinu ili obim apsorpcije lijeka, smanjiti brzinu ili obim apsorpcije ili imati direktan farmakološki efekt, kaže Stram

Hrana može povećati brzinu ili obim apsorpcije lijeka. Fena

Z. K.

18.4.2023

Jednostavan čin ispijanja lijeka toplim napitkom može promijeniti način na koji lijek djeluje i možda ugroziti vaše zdravlje. Evo šta treba da znate. Interakcije hrane i lijekova se obično dešavaju kroz tri različita tipa mehanizama, kaže dr. Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i liječenje u Njujorku.

Sat prije

- Hrana može povećati brzinu ili obim apsorpcije lijeka, smanjiti brzinu ili obim apsorpcije ili imati direktan farmakološki efekt - kaže Stram.

Antibiotici / kisela hrana i mliječni proizvodi - Visoko kisela hrana, poput pića s kofeinom, može smanjiti efikasnost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, konzumirajte kiselu hranu, uključujući meso, živinu, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat prije ili dva sata nakon uzimanja lijeka. Sačekajte dva sata prije i poslije uzimanja ovih antibiotika ako želite da konzumirate mliječne proizvode.

Antidepresivi / sir, soja sos i sos za pečenje - Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoamin oksidaze.

Koriste se za liječenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu reagirati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima.

Zgrušavanje krvi

Miješanje inhibitora monoamin oksidaze s hranom koja sadrži tiramin, kao što je sir ili fermentisana ili kisela hrana, može podići krvni pritisak do opasnih nivoa.

Antikoagulansi / riblje ulje i špinat - Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Riblje ulje je, naprimjer, zdravo za srce, ali je i blago protiv zgrušavanja, a s druge strane, tamno-zeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, pa ograničite ili izbjegavajte špinat, brokoli, kelj, repu i zelje.

Jedite bobice

Statini/sok od grejpa i narandže - Jedite bobice ili drugo voće umjesto jutarnjeg grejpa ako uzimate lijekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini. Pijenje soka od grejpa istovremeno s uzimanjem statina dovodi do akumulacije lijeka u tijelu. Grejpt usporava razgradnju lijeka, što dovodi do viših nivoa i raznih zdravstvenih problema. 

Narandže mogu imati sličan efekt. Može doći do oštećenja jetre i, u rijetkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.