ZAPANJUJUĆA ILUSTRACIJA

Evo kako će ljudska stopala izgledati za 100 godina

U pomoć je pozvao vještačku inteligenciju (AI) kako bi što bolje prikazao potencijalne promjene na ovom dijelu ljudskog tijela

Nevjerovatna transformacija. Twitter / Printscreen

M. Z.

26.4.2023

Futurolog i pisac Tom Čizvrajt (Cheesewright) iz Mančestera, u saradnji sa kompanijom “Sports Direct”, pokušao je da “zaviri u budućnost” i predvidi kako bi ljudska stopala mogla da evoluiraju u narednih 100 godina.

Meke čarape

U pomoć je pozvao vještačku inteligenciju (AI) kako bi što bolje prikazao potencijalne promjene na ovom dijelu ljudskog tijela.

- Sada ne provodimo mnogo vremena bosi, a kad to radimo, obično smo u zatvorenom prostoru, u veoma sigurnom okruženju - objašnjava Čizvrajt, a piše “Daily Mail”.

Danas nosimo veoma meke čarape i sve udobnije cipele. Zato bi u budućnosti moglo da se desi da koža na našim stopalima počne da se tanji, čineći da ona postanu još osjetljivija. 

Manji pritisak

Također, možda ćemo provoditi više vremena u zraku ili čak u svemiru, što znači da će stopala trpjeti manji pritisak. Konačno, kretanje u nultoj gravitaciji zahtijevat će više spretnosti, u čemu će nam nježnija stopala i te kako biti od pomoći.

Međutim, vjerovatno je da će proći mnogo više vremena prije nego što dođe do promjena u ljudskoj fiziologiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.