ZANIMLJIVO

Jeste li neurotični: Riješite test i saznajte

Jesmo li postali povećano netolerantni ili samo previše osjetljivi zbog preopterećenja zahtjevima koje nosi moderan život?!

Radite na sebi. Printscreen

M. Z.

2.5.2023

Dr. Elaine Aron napisala je knjigu u kojoj kaže kako je svaki peti stanovnik razvijenih zemalja „previše osjetljiv“. Ona je razvila teoriju prema kojoj su neki ljudi rođeni s osjetljivijim živčanim sistemom, te ih lakše hvataju napadi panike, netolerancije i pretjeranih reakcija. 

Također, takve osobe brže se umaraju kada su u bučnom ili previše stimulativnom okruženju, te ako su bombardirane s previše zvukova ili slika.

Test

Prema testu koji je razvila previše osjetljive osobe uglavnom odgovaraju potvrdno na ova pitanja:

Tuđa raspoloženja utječu na mene.

Kofein na mene ima utjecaja.

Kada promatram svoje zadatke, uhvati me panika, što dodatno otežava njihovo obavljanje.

Ne volim buku.

Redovno mi je potrebno vrijeme u samoći.

Ako ste odgovorili potvrdno na barem četiri pitanja, niste neurotični, čak i ako imate ispade koji se doimaju tako, nego previše osjetljivi.

Dodaje kako prevelika osjetljivost nije bolest, nego stanje s kojim svaka osoba odlučuje kako će se nositi. Najvažnije je da se izbjegava prevelika stimulacija bilo kojeg osjetila, pokuša voditi mirniji život, uvedu mirniji rituali pred spavanje, izbjegavaju dodatni stimulansi poput alkohola ili kofeina.

Dr. Aron tvrdi da prevelika osjetljivost nosi i mnoge pozitivne značajke, iako tako ne izgleda na prvi pogled. Takve osobe su usredotočenije na svoj untrašnji život koji je mnogo kompleksniji od prosječne osobe, znaju cijeniti umjetnost i glazbu… Ako ste shvatili kako ste preosjetljivi, tada će biti korisniji savjeti kako se nositi s prevelikom preosjetljivošću, nego da sebe proglašavate neurotičnom osobom. Ako pak niste preosjetljivi, pročitajte ispod tekst kako biste otkrili jeste li neurotični.

Što ako ste ipak neurotični

– Neurotične osobe su društvenije. Budući da se jako brinu oko svega, one se brinu i oko toga da se njihovi prijatelji dobro osjećaju. Oni će dati sve od sebe da i njihovi prijatelji i porodica  budu sretni u životu. Neurotične osobe uprkos svome karakteru imaju jako puno prijatelja i zabavan društveni život.

– Neurotične osobe dobro poznaju sebe. Budući da stalno vrte određene filmove po glavi imaju priliku dobro upoznati sebe, a to će im olakšati neke situacije, budući da unaprijed imaju pripremljenih nekolik scenarija.

– Neurotične osobe brinu o svom zdravlju. Možete ih zvati ludima, ali nikad neće preskočiti termin kod ljekara ili odgađati pregled.

– Znaju izraziti osjećaje. Ponekad to neće biti na lijep način, ali vi znate reći ono što mislite i osjećate, dok će neko drugi to čuvati u sebi i dopustiti da ga izjeda iznutra.

– Imate bolju percepciju od drugih. Ništa neće promašiti vašem oku, i dok će drugi biti iznenađeni, vi nećete biti šokirani prevarom ili lažima, jer ste ih unaprijed primijetili.

– Volite sanjariti. Neurotične osobe često do kraja života zadržavaju dječiji duh. Idealiziraju ono što žele u životu i sretni su sanjareći o tome.

– Neurotične osobe su obično inteligentne osobe. Budući da se većinu vremena brinete oko nečega, svoj mozak održavate aktivnim.

– Imate mnogo energije. Zbog toga ste dobri u sportovima i stignete mnogo više obaviti u jednom danu od prosječnih osoba.

– Neurotične osobe ne rade gluposti. Budući da se stalno brinete oko mogućih ishoda, nećete biti brzopleti i napraviti glupost.

Kontrolirati ispade

– Budući da uvijek očekujete najgore, ne treba vam mnogo da se ugodno iznenadite. Nikad ne očekujete ništa od drugih, jer mislite da i onako niko ne drži do svoje riječi i održava obećanja, pa se ugodno iznenadite i kada neko učini nešto malo.

Ipak, uprkos prednostima ne bi bilo loše raditi na svome ponašanju kako bi i život onih s kojima živite i koje volite bio lakši i ugodniji, pa se potrudite da naučite kontrolirati ispade i negativno ponašanje prema drugima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.