JEDITE GA SVAKI DAN

Blagodati sirovog meda su brojne: Pomaže kod infekcija, liječi rane, štiti srce

To je med koji se uzima ravno iz saća i ne prolazi kroz proces pasterizacije i filtracije kao obični med, što mu daje prepoznatljivi izgled

Sirovi med je zdrav. Facebook

M. Z.

10.5.2023

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, sadrži cijeli spektar bogatih svojstava, od antioksidansa do protuupalnih tvari. Stoga ima puno veću ulogu od pukog prirodnog zaslađivača, jer među ostalim pomaže u zacjeljivanju rana i smanjenju upala. Javlja se kao alternativa rafiniranim šećerima. Bogat je fruktozom i slađi od običnog šećera, pa je i mala količina dovoljna da biste zasladili ono što želite, piše Real Simple.

Lako prepoznati

Dijetetičarka Emi Šapiro (Amy Shapiro) tvrdi da je lako prepoznati razliku između sirovog i običnog meda. To je med koji se uzima ravno iz saća i ne prolazi kroz proces pasterizacije ili filtracije kao obični med, što mu daje prepoznatljivi mutni izgled.

- Većina zdravstvenih prednosti nalazi se upravo u sirovom medu, kaže Šapiro. Među glavnom prednostima ističu se antimikrobno i antibakterijsko djelovanje, što ga čini učinkovitim za liječenje rana i infekcija. Kako se ispostavilo, sirovi med sadrži enzim koji prirodno proizvodi vodikov peroksid, koji se inače koristi za čišćenje rana. Iako se uvijek trebate posavjetovati s ljekarom prije nego što počnete koristiti med u medicinske svrhe, jasno je da sirovi med može biti izvrstan prirodni dodatak kod zacjeljivanja rana.

Osim toga, u sirovom medu pronaći ćete više od 30 različitih polifenola, 22 aminokiseline i široku paletu vitamina i minerala. Polifenoli su odgovorni za visoku razinu antioksidansa, koji pomažu vašem tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i stoga se smatra učinkovitim za cjelokupno zdravlje. Sirovi med sadrži i pelud, koja se bori protiv upala, poboljšava funkciju jetre i smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara, tvrdi Šapiro.

Namaz na hljebu

Dodaje kako je uprkos njegovim vrijednim svojstvima s medom uvijek važno ne pretjerivati. Naime, ako ga koristite kao zaslađivač, primjerice u čaju, dovoljno je odmjeriti pola do jednu kašičicu meda. Možete ga koristiti kao namaz na tostu ili kriški hljeba, kad je sasvim dovoljno odmjeriti do dvije kašičice meda.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.