JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Selfi otkriva cirozu jetre: Napravljena aplikacija za detektiranje žutice i nivoa bilirubina u tijelu

Tim naučnika s Univerzitetskog koledža Londona osmislio program za praćenje simptoma opasne bolesti

Pametni telefoni u službi zdravlja. ucl.ac.uk/news

M. Z.

9.10.2023

Tim naučnika s Univerzitetskog koledža Londona osmislio program za praćenje simptoma opasne bolesti.

Pametni telefoni

Kamere pametnih mobilnih telefona mogu da se koriste za precizno određivanje količine bilirubina kod pacijenata s cirozom jetre, pokazala je studija naučnika s Univerzitetskog koledža Londona (UCL). 

Kako se navodi, studija objavljena u žurnalu ''PLOS Digital Health'' je prva koja je procijenila i uporedila kako fotografije čela, bionjače i donjih kapaka mogu da se koriste za procjenjivanje nivoa bilirubina.

Ovaj pristup ima potencijal da prati stanje pacijenata s cirozom jetre kod kuće, i to jeftinije i jednostavnije nego što je trenutno moguće. Autori procjenjuju da bi ovo moglo da otkrije pogoršanje simptoma prije nego što situacija postane kritična, navodi se u saopćenju UCL.

Ciroza jetre je treći najčešći razlog smrti kod odraslih Britanaca, pa naučnici iz Londona smatrali da je neophodno što ranije otkrivati opasan nivo bilirubina, žučnog pigmenta koji na koži i očima može da ukaže na bolesti jetre kroz stanje poznato kao žutica. Bilirubin se trenutno provjerava testom iz krvi koji mora da obavi profesionalac. Obično se to radi u bolnicama i ne veoma često.

Programirali algoritam

Naučnici su napravili aplikaciju koja može da primijeti žuticu s velikom preciznošću. Ona je korištena da fotografira čelo, bionjače i donje kapke kod 66 pacijenata s cirozom jetre. Poslije kalibracije slika zbog svjetlosti u okruženju oni su programirali algoritam da otkriva i predviđa nivo bilirubina na osnovu stepena žute boje na slici. Kada su rezultati provjeravani testovima krvi, najbolje su se pokazale slike bionjače.

- Jedan od razloga što je bolest jetre tako izazovna je što pacijentima stanje može da se pogorša veoma brzo. Nesretna je činjenica da kada pacijenti stignu na kliniku sa stepenom žutice višim nego što se mislilo, velika je šansa da je bolest veoma napredovala. Pristup koji smo procijenili u ovoj studiji dozvolio nam je da pratimo pacijente u njihovim domovima, i to mnogo češće nego što je trenutno moguće. Nadamo se da će to pomoći u detektiranju pogoršanja kliničkih simptoma prije nego što stanje postane kritično - rekao je profesor Radž Mukerdži s Medicinske škole UCL.

On dodaje da je moguće pogledati pacijenta sa žuticom i odmah znati o čemu se radi.

- Ipak, pitanje nije da li je koža žuta ili nije, već koliko je žuća nego ranije, što ukazuje na propadanje jetre. Aplikacija za telefon daje taj nivo tačnosti - rekao je prof. Mukerdži.

Sljedeći korak je veliko kliničko testiranje kojim bi trebalo da se potvrdi sigurnost i efikasnost ovog pristupa.

Podaci se šalju profesionalcima

U praksi, vjeruje se da bi pristup mogao biti odličan, ali ključ je da pacijent često pravi selfije pomoću aplikacije, a da se podaci šalju medicinskim profesionalcima.

- Kamere na mobilnim telefonima su sve bolje svake godine, što nam omogućava da razvijemo rješenje za medicinske probleme uređajem koji većina pacijenata ima kod kuće. Ovo ne samo da je jeftino i jednostavno rešenje već može da napravi veliku razliku u životima pacijenata - rekao je dr. Terens Liung s UCL-a, koautor studije, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.