ALTERNATIVNE OPCIJE

Sedam zdravih obroka nakon kojih nećete imati potrebu za slatkišima

Normalno je tu i tamo zasladiti se omiljenom poslasticom, no ipak treba povući neku granicu

Zdrav obrok umjesto slatkiša. Facebook

D. R.

8.1.2024

Prosječan čovjek na dnevnoj bazi u tijelo unese previše šećera. Brojna istraživanja pokazuju da višak dodanog šećera može povećati rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, sustavnih upala i mnogih drugih stanja.

Normalno je tu i tamo zasladiti se omiljenom poslasticom, no ipak treba povući neku granicu.

Srećom, postoje zdrave i jednako ukusne alternative slatkišima, piše Index.hr. 

Jagode prelivene tamnom čokoladom

Jagode prelivene tamnom čokoladom izvrstan su način da se malo zasladite jer su dobar izvor vlakana i drugih bioaktivnih spojeva koji usporavaju otpuštanje ugljikohidrata u krvotok. Štoviše, poznato je da tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u poboljšanju zdravlja srca. Umjesto jagoda, možete iskoristiti i narezani kivi, naranče i banane.

Suho voće

Suho voće odlična je zdrava opcija za grickanje, puna esencijalnih nutrijenata. Ova zdrava grickalica pruža sve korisne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente. Ipak, pazite koliko suhog voća jedete jer se kalorije mogu lako nakupiti. Primjerice, pet do šest suhih marelica ima oko 110 kalorija, dok tri svježe marelice imaju oko 60 kalorija.

Tamna čokolada

Već spomenuta tamna čokolada odličan je zdravi slatkiš pomoću kojega ćete lako suzbiti želju za nezdravim slatkišima. Ona sadrži višu razinu kakaovca koji sadrži korisne antioksidanse. Oni pomažu u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju razine kolesterola i smanjenju ukupnog rizika od srčanih bolesti. Potražite tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa i uživajte u njoj umjereno kako biste zadržali kalorije pod kontrolom.

Svježe voće

Voće je prirodno slatko i može ugušiti želju za šećerom. Prirodni šećer u bobicama, jabukama, citrusima, grožđu i drugom voću zadovoljit će vašu želju za slatkim.

Jogurt s okusom bez dodanog šećera

Jogurt s okusom može biti izvrstan način da zadovoljite svoju želju za slatkim, dok svojom prehranom unosite visokokvalitetne proteine, kalcij i mnoge druge hranjive tvari. Protein pomaže usporiti probavu pa će vam pomoći ublažiti otpuštanje šećera u krvotok. Najzdravija opcija obično je grčki jogurt bez dodanog šećera ili zaslađen beskaloričnim zamjenama za šećer.

Granola

Granola je kombinacija orašastih plodova, sušenog voća i komadića tamne čokolade. Osim što je za prste polizati, jako je hranjiva i zdrava.

Energetske pločice

Pločice bogate proteinima savršen su način za uživanje u slatkom bez grižnje savjesti. Na tržištu postoje mnoge opcije među kojima možete birati, a dijetetičari savjetuju da birate one koje imaju manje od 8 grama dodanog šećera (2 žličice) i ne više od 200 kalorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.