ZNAKOVI UKAZUJU

Pijete li dovoljno vode: Pet načina da provjerite jeste li hidrirani

Općenita smjernica je da se konzumira oko 240 mililitara vode osam puta dnevno

Dijetetičarka otkrila koliko vode je potrebno unositi. Firstcry parenting

D. R.

30.1.2024

Voda je neophodna za naš život i zdravlje. Pomaže u održavanju tjelesne temperature, uklanjanju otpada ili toksina i dostavljanju hranjivih tvari različitim dijelovima tijela. Zato nam se stalno govori da trebamo piti oko osam čaša vode svaki dan.

Ako se toga ne pridržavamo, mogli bismo uočiti znakove dehidracije.

No, dijetetičarka Sethulekshmi otkrila je koliko zapravo vode trebamo piti dnevno te, osim toga, i znakove koji ukazuju na dehidraciju.

Općenita smjernica je da se konzumira oko 240 mililitara vode osam puta dnevno.

Određivanje odgovarajućeg dnevnog unosa vode ključno je za održavanje optimalnog zdravlja. Količina varira ovisno o pojedinačnim čimbenicima, ali općenita smjernica je da se konzumira oko 240 mililitara vode osam puta dnevno, što ukupno iznosi otprilike 1,9 litara, objasnila je dijetetičarka za HealthShots.

Ovo su neki znakovi koji pokazuju jesmo li hidrirani.

Učestalost mokrenja

Redovno mokrenje pozitivan je pokazatelj da pijemo dovoljno vode, kaže Sethulekshmi. Dehidracija može dovesti do rijetkog mokrenja jer tijelo štedi vodu.

Osjećaj žeđi

Žeđ služi kao prirodni mehanizam koji signalizira potrebu za nadoknadom tekućine. Pojačana žeđ može ukazivati na dehidraciju zbog nedovoljnog unosa vode ili prekomjernog gubitka tekućine.

Stanje kože i usana

Hidratizirana koža djeluje vlažno i elastično. Suhe usne i koža mogu signalizirati dehidraciju.

Razina energije

Dehidracija smanjuje volumen krvi, smanjujući dostavu kisika i hranjivih tvari u tkiva. To može rezultirati umorom, jer je proizvodnja energije u tijelu otežana.

Boja urina

Dijetetičarka ističe da praćenje boje urina daje uvid u to jesmo li hidrirani odnosno dehidrirani. Blijedožuta mokraća ukazuje na odgovarajuću hidraciju, dok tamnožuta ili tamno narančasta mokraća ukazuje na dehidraciju i potrebu za povećanim unosom tekućine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.