ZDRAVLJE

Najčešća bolest današnjice: Spasite se bolova u vratu

Najčešći uzrok jest istegnuće vratnog mišića ili mekog tkiva koje ga okružuje

Jedan od simptoma je bol u ruci. Facebook

Z. K.

25.4.2024

Ukočenost vrata jedna je od češćih pritužbi u općoj populaciji, pogotovo u današnje vrijeme kada većinu vremenu ljudi provode u uredu nepravilno sjedeći za računarom ili tipkajući pognute glave nad mobitelom.

Simptomi i uzrok

Tipični simptomi na koje se pacijenti žale su bol u vratu kojoj je nerijetko pridružena bol u ramenima ili ruci te ograničen opseg pokreta i nemogućnosti okretanja glave na jednu stranu.

Najčešći uzrok ukočenog vrata jest istegnuće vratnog mišića ili mekog tkiva koje ga okružuje. To se može dogoditi zbog spavanje s glavom u neprirodnom položaju, nagli trzaji, ponavljajuće okretanje glave na istu stranu, pognutost i nepravilno držanje dok se sjedi za stolom i stres ili anksioznost.

Otkriti uzrok

Simptomi ukočenosti vrata variraju u intenzitetu, od blage neugode do vrlo bolne, probadajuće i ograničavajuće boli. Najprije se otkrije uzrok te se pristupa terapiji koja je najčešće mirovanje i uzimanje Ibuprofena prema potrebi te stavljanje hladnih ili toplih obloga na područje boli.

Ako je uzrok ukočenosti vrata bila trauma, potrebno je imobilizirati vrat na kraće vrijeme. Moguća je fizikalna terapija ili operacija ukoliko je problem u vratnoj kralježnici i ne preostaje nijedan drugi konzervativni pristup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.