SAVJETI

Šta se dešava s tijelom kada mu nedostaju ugljeni hidrati

Treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata. Facebook

Z. K.

26.4.2024

Kada se pokušava skinuti nekoliko kilograma, jedna od mogućih strategija je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Ali, tijelo zbog toga može ozbiljno patiti. Ugljeni hidrati nalaze se ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokuli.

Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata, jer sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kada se priča o prelasku na ishranu s malo ugljenih hidrata, govori se o smanjenju unosa rafiniranih šećera, rafiniranih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica s cijelim zrnom i škrobom, smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i inzulin u krvi do zdravog nivoa i reguliraju mikrobe.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobiva se manje probiotika i ukupnih vlakana, a većini ljudi potrebno je više, a ne manje probiotika, jer su oni „gorivo“ za korisne probiotike u crijevima.

Izaziva ketozu

Ako se želi odmah prijeći na ishranu s malo ugljenih hidrata, mora se znati da će oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje osigurati ih iz izvora s malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke.

Također, treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu, od koje može doći do mučnine, slabosti i opće neprijatnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.