RIJEČ STRUKE

Oboljenje koje je češće kod žena: Fibromialgija uzrokuje ovaj poremećaj

Bol se opisuje kao konstantna i dosadna koja traje najmanje tri mjeseca

Javlja se rasprostranjena mišićno-koštana bol. Facebook

6.5.2024

Fibromialgija je poremećaj koji karakterizira široko rasprostranjena mišićno-koštana bol, praćena umorom, smetnjama spavanja, poremećajem pamćenja i raspoloženja. Češća je kod žena nego kod muškaraca, kazao je za „Avaz“ dr. Edin Buljugić.

Umor i poteškoće

- Fibromialgija često koegzistira s drugim bolnim stanjima poput sindroma razdražljivih crijeva, migrene i drugih vrsta glavobolje, sindroma bolnog mjehura, poremećaja temporomandiularnih zglobova, depresije, anksioznosti i dr. Simptomi fibromijalgije uključuju rasprostranjenu bol, umor i kognitivne poteškoće – kazao je dr. Buljugić.

Kako navodi bol koja je povezana s fibromijalgijom često se opisuje kao konstantna, dosadna bol koja traje najmanje tri mjeseca. Da bi se smatrala rasprostranjenom, bol se mora pojaviti na obje strane tijela, iznad i ispod struka.

- Ljudi s fibromijalgijom često se probude umorni, iako dugo vremena spavaju. Spavanje je često poremećeno zbog boli, a mnogi bolesnici s fibromijalgijom imaju i druge poremećaje spavanja, poput sindroma nemirnih nogu i apneje u snu. Također, simptom koji se obično naziva "fibro magla" ometa sposobnost fokusiranja, pažnje i koncentracije na mentalne zadatke – navodi dr. Buljugić.

Dr. Buljugić: Teško uspostaviti dijagnozu. Avaz

U većini slučajeva, kaže, da je teško uspostaviti dijagnozu fibromijalgije jer ne postoji specifičan test za dijagnosticiranje navedenog stanja. Glavni simptomi fibromijalgije su umor i bol te zbog toga treba isključiti ona stanja koja imaju iste simptome kao što su hipotireoza, reumatoidni artritis, lupus, polimijalgija reumatika, multipla skleroza itd.

Klinički pregled

- Dijagnoza fibromialgije se uglavnom uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Za dijagnosticiranje fibromijalgije obično se moraju ispuniti određeni kriteriji. Najčešće korišteni kriteriji za dijagnozu su bol koja se javlja na palpaciju (pritisak) osjetljivih tački, generalizirani bolovi u trajanju od najmanje 3 mjeseca i bolovi moraju biti prisutni s obje strane tijela, te iznad i ispod struka – navodi dr. Buljugić.

Liječenje oboljenja

Općenito, tretmani za fibromijalgiju uključuju i lijekove i samonjegu. Naglasak je na smanjenju simptoma i poboljšanju općeg zdravlja. Fibromialgija se ne može spriječiti. Pravilno liječenje i promjene načina života mogu smanjiti učestalost i težinu simptoma. 

Postoji mnogo stvari koje se mogu učiniti kako bi se spriječili pogoršanje simptoma izbjegavajući stresne situacije kao npr. prakticiranje dobre navike spavanja, čitanje, topla kupka ili meditacija, akupunktura, tjelovježba, tehnike dubokog disanja, pravilna ishrana...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.