LIJEČNIK ODGOVARA

Česta sportska povreda: Kad pukne Ahilova tetiva

Piše: Prof. dr. sci. Reuf Karabeg

27.7.2017

Piše: Prof. dr. sci. Reuf Karabeg

Poliklinika „Karabeg“ 

Himze Polovine 39, Sarajevo 
Tel: 033/556-556; 033/556-555 

Ahilova tetiva povezuje petnu kost i tri mišića na potkoljenici, koji zajedno formiraju istu tetivu. Ime je dobila po slavnom grčkom junaku. Najsnažnija je tetiva u ljudskom organizmu, a osnovna funkcija koju obavlja je opružanje stopala ''ka podu''.

Elastičnost tkiva

Pucanje Ahilove tetive je posljednji stadij sindroma prenaprezanja. Dešava se kada djelovanje snažne i kratkotrajne mehaničke sile nadvlada tkivnu sposobnost elastičnosti. Obično nastaje kod muškaraca srednje životne dobi (35-50 godina), i to u toku rekreativnog bavljenja sportom.

Do pucanja posebno dolazi kod sportova u kojima su trčanje i skokovi osnovne komponente sportskih aktivnosti, naprimjer košarka, rukomet, nogomet i tenis.

Pacijent pri povređivanju osjeti snažan bol i ''udarac kamenom'' u petu, a katkad se čuje i prasak. Dijagnoza se postavlja lako, nakon razgovora s pacijentom i kliničkog pregleda, a potvrđuje ultrazvučnim nalazom. Izuzetno rijetko je potrebno uraditi magnetnu rezonancu tetive, kod nejasnih slučajeva.

Klinički su znakovi opipljiva bolna udubina u Ahilovoj tetivi te djelimičan ili potpun gubitak plantarne fleksije (opružanje stopala ''ka dolje'').

Opružanje stopala 

Najkarakterističniji znak je ipak nemogućnost hoda na prstima povrijeđene noge. Pozitivan Thompsonov test, odnosno izostanak opružanja stopala „ka dolje“ pri kompresiji rukom mišića potkoljenice, siguran je znak pucanja Ahilove tetive.

Najbolji način liječenja je hirurški. Podrazumijeva šivanje prekinute tetive, uz postoperativnu gipsanu imobilizaciju. Pri postojanju djelimičnih puknuća, što može biti posljedica ranijih iniciranja kortikosteroida u tetivu zbog degenerativnih oboljenja, rade se odstranjenje dijela tetiva i rekonstrukcija tetive s okolnim tkivom, najčešće zdravim dijelom Ahilove tetive.

Plastika tetive

Kompletna ruptura, koja je izraz posljednjeg stadija prenaprezanja, operativno se liječi. Riječ je o tzv. plastici tetive uz režnjeve iz gornjeg dijela prekinute tetive.

Specijalna imobilizacija

Rijetki autori predlažu neoperativni tretman koji, u principu, podrazumijeva specijalnu imobilizaciju i težu postoperativnu rehabilitaciju u odnosu na operativni tretman.

Funkcija stopala 

Za potpunu funkciju stopala, nakon operativnog ili (izuzetno rijetko) neoperativnog liječenja, potreban je adekvatan i uporan rehabilitacioni fizikalni tretman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.