LIJEČNIK ODGOVARA

Stručnjaci za Avaz | Prof. dr. sci. Reuf Karabeg: Pritisak na nerv s unutrašnje strane lakta

Piše: R. Karabeg

30.8.2017


Pisali smo o trnjenju palca, kažiprsta, srednjeg i jedne polovine domalog prsta. Radi se o sindromu karpalnoga tunela, najčešće neuropatije gornjeg ekstremiteta, zbog pritiska na tzv. medijalni nerv na nivou ručnoga zgloba. 


Strana dlana

Drugi najčešći skup simptoma koji nastaje zbog pritiska na nerv, ovaj put tzv. ulnarni nerv i to na nivou unutrašnje strane lakatnog zgloba je sindrom kubitalnoga kanala. Ovaj sindrom je prvi put opisan 1878. godine, a karakterizira ga trnjenje i promjena senzibiliteta na jednoj polovini, unutrašnjoj, domalog prsta i obje strane malog prsta na strani dlana.  

Često se (u 40 posto slučajeva) neposredni uzrok koji je izazvao pritisak na nerv ne može pronaći. U iskazu pacijenta često se otkriva povreda lakta i hronična bolest, dijabetes ili reumatoidni artritis.

Klinička prezentacija je da se radi o muškarcu (3:1 u odnosu na žene) s trnjenjem i promjenom senzibiliteta na unutrašnjoj strani četvrtog prsta i obje strane malog prsta na strani dlana. Simptomi se pogoršavaju kada se savija lakatni zglob i mogu probuditi pacijenta iz sna.

Bolest napreduje do gubitka osjećaja u malom i jednoj polovini domalog prsta, s progresivnom slabošću šake i gubitkom mišićne mase u samoj šaci. Posljedice su teška nespretnost i invaliditet šake u kasnoj fazi bolesti.

Operativni zahvat

Dijagnozu nije lako postaviti, a naročito otkriti mjesto gdje je nerv ukliješten i gdje napraviti dekompresiju. To su obaveze specijaliste neurologa, za postavljanje dijagnoze, i plastično-rekonstruktivnog hirurga ili neurohirurga za korektno urađen operativni zahvat.

Hirurški rezultati su odlični ukoliko su se pacijenti javili na vrijeme, prvenstveno ukoliko nije došlo do trajnog oštećenja (atrofije - gubitka) malih mišića šake koji su isključivo odgovorni za fine pokrete šake.

Dekompresija i premještanje

Cilj operativnog zahvata je osloboditi nerv od priklještenja na nivou lakatnog zgloba. Hirurg ima veći broj mogućnosti, ipak najčešći je dekompresija (oslobađanje) i/ili transpozicija (premještanje) nerva na drugu lokaciju.

Oslobađanje simptoma

Najodgovorniji za kasno postavljanje dijagnoze i, najčešće, s trajnim gubitkom dijela funkcije šake je pacijent zbog neupućenosti značaja i ignoriranja simptoma bolesti.

Uobičajena konsekvenca na vrijeme i dobro urađenog operativnog zahvata je rano oslobađanje simptoma bolesti.


Piše: Prof. dr. sci. Reuf Karabeg

Poliklinika „Karabeg“

Himze Polovine 39, Sarajevo

Tel: 033/556-556; 033/556-555

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.