Ovo su najbolje vježbe za mozak: Radite ih često, a niste ni svjesni

Avaz.ba

Kako se mozak ne bi "ulijenjio", potrebni su mu konstantni podsticaji i novi zadaci, jer rutina slabi vitalnost moždanih funkcija.

Ti podsticaji mogu da budu i nešto sasvim jednostavno. Jedan od takvih primera je i kada se desnoruka osoba potpiše lijevom rukom, ili zakopčava dugmad na košulji lijevom rukom.

Takvih zadataka ima mnogo i važno je izabrati i vježbati ono što vam se najviše sviđa, od rješavanja ukrštenica, rebusa i sudokua, do učenja novih vještina, jezika ili igranja šaha.

Svakodnevno rješavanje ukrštenica i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju.

Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih “senzora” pa, na primjer, pozadinska buka onemogućava starijima da se fokusiraju na ono što gledaju.

Tokom istraživanja Univerziteta "Wake Forrest", 23 dobrovoljca je sat vremena dnevno rješavalo ukrštenice i druge logičke vježbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je da su se svakim danom sve bolje koncentrisali na zadatke.

Prve prave ukrštenice pojavile su se prije više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svijetom i dobijale razne oblike: klasične ukrštenice, slogovne ukrštenice, a u najširim krugovima onih koji rješavaju ukrštenice, skandinavke su najpopularnije.

Više o:

mozak vježbe
NA VRH

Podijeli članak na