LIJEČNIK ODGOVARA

Kako djeca dobiju urinarne infekcije

E. coli uzrokuje proljev penetracijom i razmnožavanjem unutar crijevnog tkiva te uzrokuje crijevne infekcije, a potom i urinarne infekcije (infekcije mokraćnog sistema)

Avaz.ba

30.10.2017

Moja petomjesečna kćerkica ima problema sa bakterijom u mokraćnom kanalu koja se zove klebsiella pa me interesuje kojim je putem mogla dospjeti od nje?

- Escherichia coli i Enterobacter klebsiella su bakterije koje pripadaju porodici Enterobacteriaceae. Postaju škodljive kad im se za to ukaže prilika te su odgovorne za širok spektar infekcija.

E.coli je jako raširena. Živi u crijevu čovjeka gdje naseli crijevo nekoliko sati ili dana nakon rođenja. Tu dospijeva hranom, vodom ili direktno kontaktom s ljudima koji dodiruju novorođeno dijete. E coli se prenosi na mnoge načine: direktno preko neopranih ruku, indirektno preko zaražene vode, hrane, opreme u bolnici...

E. coli uzrokuje proljev penetracijom i razmnožavanjem unutar crijevnog tkiva te uzrokuje crijevne infekcije, a potom i urinarne infekcije (infekcije mokraćnog sistema). Za Enterobacter klebsiella važi sve opisano za E. coli, ona također izaziva infekcije urinarnog trakta. Možemo zaključiti da su opisane bakterije normalni stanovnici debelog crijeva gdje žive kao simbionti, a prelaskom u druge dijelove organizma mogu postati štetne.

Terapija se provodi antibioticima, a koristan je i biljni preparat ploda brusnice. Kako je riječ o sasvim maloj bebi, obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatrom, a i pažljivije perite i čistite urogenitalnu zonu. Majke devojčica moraju znati da ove bakterije vrlo lako iz debelog crijeva nađu put do mokraćnih kanala, pa je posebno važna higijena ovog dijeta tijela.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.