Liječnik odgovara

Čime zamijeniti mlijeko kod alergične djece

Avaz.ba

Unuk mi je alergičan na sve mliječne proizvode, prašinu, mačke, jaja pa jednostavno ne znam šta da mu dam za doručak i večeru. A ima i ekcem.

- Ukoliko nije alergičan na soju (pitajte ljekara), mliječne proizvode zamijenite proizvodima na bazi soje tj. sojinog mlijeka. Današnje tržište omogućava nabavku sojinog mlijeka s raznim okusima (npr. jagode, banane, kakaa), obogaćenog s kalcijem i sl. tako da se takvi proizvodi okusom sviđaju i mlađim naraštajima.

- Sojino mlijeko može se koristiti kao mlijeko za piće, ali i kod pripremanja raznih jela (kuhanjem ili pečenjem). Osim sojinog mlijeka (koje neće uzrokovat alergijske reakcije tipične za mlijeko životinjskog porijekla) na tržištu je danas moguće pronaći i druge proizvode od soje koji bi za vas mogli predstavljati veliko olakšanje.

- Tu npr. možemo nabrojati tofu (sir od soje), sojino brašno, tempeh (kruščić od soje), sojine šnicle, miso (sojina pasta) itd. S obzirom na to da je riječ o mlađem djetetu, vjerovatno će trebati određen period da se ono privikne na okuse ovih proizvoda, ali za početak taj okus možete "zamaskirati" dodavanjem nekog voća u mlijeko (npr. u obliku frapea), dodatkom vanilije, kakaa ili već neke njemu omiljene namirnice.

- Što se jaja tiče, ne može se puno pomoći, ali kod alergija na jaja obično je riječ o alergiji na proteine bjelanceta ili proteine žumanceta. Ukoliko vaš unuk ima samo jednu od ove dvije vrste alergija slobodno može konzumirati ono suprotno, pa to opet može biti olakšavajuća činjenica.

A evo i nekih ideja za doručak i večeru: riža kuhana na sojinom mlijeku (ukoliko se unuku ne sviđa okus sojinog mlijeka možete ga prilikom pripreme razrijediti vodom ili mu npr. dodati kakao); zobene pahuljice kuhane na sojinom mlijeku, frape sa sojinim mlijekom, gris, palenta, corn-flakes i ostala slična jela, ali naravno opet pripremljena sa sojinim mlijekom. U trgovinama možete kuptiti i pudinge na bazi soje i slične proizvode.

NA VRH

Podijeli članak na