Liječnik odgovara

Kada je opasan povišen krvni pritisak u trudnoći

Avaz.ba

Trudna sam šest sedmica i ovo mi je druga trudnoća. U prvoj trudnoći u 30. sedmici mi se povisio pritisak pa je do poroda bio povišen. Najviše je jednom bilo 150/100. Stabilizirao se dvije sedmice nakon poroda. Bila sam malo i natečena, a bjelančevine sam samo pri jednom nalazu imala u urinu.

Zanima me kolike su šanse da mi se u ovoj trudnoći javi povišen pritisak? Malo sam zabrinuta zbog toga. U prvoj trudnoći nisam bila hospitalizirana prije poroda, samo sam nekih mjesec pila Ormidol.

- Povišeni krvni pritisak induciran trudnoćom je stanje koje se kod iste žene u pojedinim trudnoćama može, ali i ne mora ponavljati. Važno je kontrolirati krvni tlak da se vidi da povišeni krvni tlak ne postoji i prije trudnoće. Naime, prije trudnoće treba učiniti dijagnostiku i obradu povišenog krvnog pritiska ukoliko on postoji. Tada, ukoliko se nađe uzrok hipertenzije, treba poduzeti i liječenje.

Ukoliko izvan trudnoće krvni pritisak nije povišen, nema pokazatelja na osnovu kojeg ćete moći kazati unaprijed hoće li tokom trudnoće doći do njegovog povišenja. Dakle, ostaju redovite, češće i temeljite kontrole.

Ukoliko se reigistrira povišenje krvnog pritiska, ovisno o njegovim vrijednostima te dobi trudnoće u kojom je povišenje nastupilo, poduzima se potrebno liječenje, a u najtežim slučajevima se mora prijevremeno i dovršiti trudnoća.

NA VRH

Podijeli članak na