LIJEČNIK ODGOVARA

Kako treći krajnik može oštetiti sluh djeteta

Avaz.ba

19.1.2018

Moja djevojčica od tri godine ima česte upale grla. Noću, uglavnom, diše na usta, krajnici su uvećani, a ima i treći krajnik. Zanima me koliko je opasan treći krajnik, da li se preporučuje vađenje i druga dva krajnika zajedno sa trećim, može li se on ponovo pojaviti te koliko treći krajnik utječe na sluh?

- Adenoidne vegetacije ili krajnici zapravo su nakupina limfatičkog tkiva na krovu ždrijela koje se nalazi smješteno neposredno iza nosnih šupljina. One u ranom djetinjstvu imaju ključnu ulogu u sazrijevanju imunološkog sistema. Nakon sazrijevanja imunološkog sistema njihova je zadaća manje-više završena i one se smanjuju, što se najčešće dešava do sedme ili osme godine života.

Ako se ne smanje, one predstavljaju prepreku toku zračne struje uzrokujući nosnu opstrukciju. Osim toga, zbog svoje funkcije, one predstavljaju i stalno, tinjajuće žarište upale iz kojega se sluznica ždrijela stalno zasijava patogenim mikroorganizmima uzrokujući njenu kroničnu upalu. Zbog svega toga ih je potrebno kirurški ukloniti, što se čini vrlo jednostavnim zahvatom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.