LIJEČNIK ODGOVARA

Dječiji ekcem i kašalj

"

6.3.2018

Dječak od dvije godine ima ekcem izražen po licu, ali se stanje kada je hladno i vjetrovito pogorša. Mažemo ga blagim kortikosteroidnim kremama. Kad mu je ekcem izražen po licu pojačano kašlje, te dođe i do povraćanja. Šta mu treba dati za kašalj i koja je najbolja krema za dječiji ekcem?

- Prvi savjet je: Javite se najbližem dječijem alergologu, jer dječačić, po svoj prilici, ima alergiju na koži u vidu ekcema, ali i alergiju sistema za disanje, pa zato i kašlje.

Alergolog će utvrditi tačno o čemu je riječ pomoću određenih testova i dat će odgovarajuću terapiju. Vi spominjete da dolazi do pogoršanja kada se mijenja vrijeme, ali, isto tako, dolazi u obzir i neka hrana (naročito mliječni proizvodi znaju podržavati alergije), izvori prašine (stare kuće, puno tepiha, deke, plišane igračke, madraci), pernati jastuci, sirova vuna, domaće životinje ili kućni ljubimci...

- Na većinu nabrojenih stvari može se utjecati odstranjivanjem iz okoline djeteta. Ako nakon odstranjivanja svega sto je moguće od navedenog nema poboljšanja, možete učiniti kratkotrajni pokus da izbacite sve mliječne proizvode iz prehrane sedam do 10 dana i pratite efekt na koži. Bez savjeta s ljekarom nemojte nikako duže isključivati mlijeko!

- Od krema je najbolje mazati promjene običnom, neutralnom kremom - dobije se u svakoj apoteci bez recepta - a samo u slučajevima izrazitog pogoršanja uvesti kratkotrajno preparat kortikosteroida, u saradnji s ljekarom. Međutim, najvažnije je pokušati utvrditi uzrok alergije kod djeteta i eliminacijom će doći do spontanog poboljšanja. Zato ne odgađajte posjetu dječijem alergologu!


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.