NAŠA TEMA

Počinje nova školska godina: Kako da pomognete djetetu u navikavanju na nove obaveze

Započnite dan maženjem

(A. Sm.)

28.8.2014

Prvi septebar se približio, što za mnoge roditelje znači da njihovi mališani ili prvi put kreću u školu ili se nakon ljetnog raspusta vraćaju u školske klupe.

Evo par savjeta kako da dijete naviknete na školske obaveze.

Olakšajte djetetu vezivanje za učiteljicu

Djeca moraju da se vežu za svoje učitelje kako bi bila spremna za učenje. Ako osjećate da vaše dijete nema dobar odnos sa učiteljicom, obavezno je kontaktirajte. Objasnite joj da se dijete još uvijek nije naviklo na školske obaveze i zamolite je da obrati dodatnu pažnju, kako bi se ono osjećalo opušteno kao kod kuće. Svaka iskusna učiteljica će ovo razumjeti i na kratko će obratiti posebnu pažnju na vaše dijete.

Olakšajte djetetu povezivanje sa drugom djecom

Djeca moraju da budu povezana najmanje sa jednim djeteteom. Pitajte učiteljicu sa kojom djecom se druži vaše dijete. Pitajte dijete koga bi voljelo da pozove na igranje. Ako vašem djetetu nije prijatno da pozove drugare jer nije sigurno kako će oni reagovati, možete da pozovete drugu mamu na kafu poslije škole. I ko zna,možda ćete i vi steći nove prijatelje.

Dajte djetetu način da ostane u vezi sa vama tokom dana

Za većinu djece najveći izazov je da se rastanu od roditelja kad odlaze u školu. Razvite ritual kao što je veliki i značajan zagrljaj i recite mu koliko ga volite. Napravite djetetu papirno srce, dajte mu fotografiju, privjesak, bilo šta što može da ponese sa sobom, a što će ga u svakom dijelu dana podsjećati na vas.

Umirite strahove

Mnogi dječiji strahovi su prouzrokovani brigama koje roditelji mogu smatrati smiješnim, kao što je to strah da ćete vi umrijeti ili nestati dok je ono u školi. Uvjerite ga da ćete se uvijek vratiti, tako da mu to ostane u glavi tokom cijelog boravka u školi, kako bi se opustilo.

Pomozite djetetu da se smije svojim strahovima kako ne bi plakalo

Cerekanje je način na koji se dijete bori sa anksioznostima, a svaki mališan koji ima poteškoća da se prilagodi novim školskim obavezama je zapravo uplašen. Dajte mu što više prilika da se smije. Ako uspijete da odvojite vrijeme ujutru da radite zajedno sa njim ono što ga nasmijava, uvidjet ćete da se vaš rastanak odvija lakše (ne golicajte ga, jer golicanje pojačava strahove i podstiče lučenje hormona stresa).

Ostanite povezani

Započnite dan maženjem na djetetovom krevetu ili na kauču, samo pružajući mu ljubav. Postarajte se da svakog dana nakon škole, provedete specijalno vrijeme sa vašim djetetom i saslušate kako je provelo dan. Mazite se sa njim i kad ugasite svjetla u sobi, kako bi mu pružili osjećaj sigurnosti.

Budite upoznati sa razlozima zbog kojih je vaše dijete zabrinuto

U većini slučajeva, djeca uspiju da se naviknu na školu u prvih par sedmica. Samo ponekad njihovo nezadovoljstvo ukazuje na ozbiljniji problem: ostala djeca ga maltretiraju, ne uspijeva da vidi tablu sa svog mjesta ili ne razumije nastavu i plaši se da progovori. Oprezno postavljajte pitanja, započnite razgovor tako što ćete čitati knjigu zajedno, ispričajte mu vaša pozitivna iskustva iz škole. U slučaju da ne uspijevate da doprete do svog djeteta vrijeme je da pozovete učiteljicu.

Potrudite se da budete nekoliko minuta ranije ispred škole kad se nastava završi

Ako vas dijete ne ugleda kad izađe u školsko dvorište, to će pogoršati sve strahove koje ima.

Umanjite značaj vremena koje mlađe dijete provodi sa vama kod kuće

Ako je mlađe dijete kod kuće sa vama, potrudite se da stavite do znanja starijem djetetu kako je kod kuće dosadno i kako bi njegov mlađi brat ili sestra voljeli da idu u školu za veliku djecu.

Stvorite mirnu atmosferu kod kuće sa ranim odlascima u krevet i mirnim jutrima

Ako morate da budite dijete svakog jutra, ono ne spava dovoljno. Djeca koja nisu odmorna teže podnose rastanke, a da ne govorimo o školskim obavezama. Pomjerajte vrijeme za spavanje svake večeri tako što ćete čitati prije spavanja, a na ovaj način ćete ujedno vježbati i čitanje. Također i vi idite ranije na spavanje, tako da se mirno možete izboriti sa jutarnjom žurbom i osigurati lijep početak dana cijeloj porodici, piše B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.