Naša tema

Zašto je cucla korisna stvarčica?

Za većinu novopečenih roditelja predstavlja pravi spas

(B.P.)
21.11.2014 13:10

Varalica (cucla) za većinu novopečenih roditelja predstavlja pravi spas. Kada dijete plače, a nema konkretnog razloga za to (nije bolesno, sito je i suho), cucla će uglavnom biti ta koja će riješiti probleme.

Na tržištu postoji mnoštvo modela cucli, i pri kupovini treba voditi računa o obliku, veličini i kvalitetu. Postoji nekoliko veličina cucli, i njih treba koristiti u zavisnosti od uzrasta bebe: od prvog do šestog mjeseca, od šestog do osamnaestog i nakon osamnaestog mjeseca života.

Cucla sprječava sisanje palca

Većina beba, kojima se u prvim mjesecima stalno daje cucla, nikada i ne počinje sa sisanjem palca, čak i ako već u trećem-četvrtom mjesecu odbace varalicu. Ali, ukoliko beba prvo počne da sisa palac, verovatno neće prihvatiti cuclu jer se već navikla na osećaj palca u ustima.

Zato, ako planirate da bebi dajete varlicu, učinite to već u prvim nedjeljama bebinog života. Kada i kako ponuditi varalicu bebi koja sisa palac? Najbolji trenutak da bebi ponudite cuclu jeste kada primjetite da ona pokušava da sisa bilo šta, prvo što dohvati.

U prvim mjesecima, beba je rijetko kad budna, osim neposredno prije i poslije hranjenja, pa je to idealno vrijeme da joj ponudite i cuclu. U navikavanju na cuclu treba biti uporan, jer će je beba samo na taj način prihvatiti.

Roditelji zavisni od cucle

Efikasnu upotrebu cucle mogu da ometaju dva problema. Neki roditelji uopšte ne žele da bebi ponude cuclu, ili je ponude isuviše kasno, što rezultira neuspjehom.

Drugi problem je što roditelji, koji su cuclu upotrebljavali da bi umirili bebu, vremenom postanu takoreći zavisni od nje, pa je uguraju bebi u usta svaki put kada ona zaplače. U ovom slučaju dešava se da beba i kada želi da odbaci cuclu – u tome neće uspeti jer, čim zaplače, mama ili tata će joj je vratiti u usta.

Odvikavanje

Ako beba nije spremna da se odrekne cucle, bez obzira na uzrast, nemojte to činiti na silu. Odvikavanje od cucle jeste dugotrajan proces, biće vam potrebna jedna ili dve nedelje, s tim da pojačate upotrebu varalice onda kada je beba posebno razdražljiva. Ako želite da beba sama odbaci cuclu – morate joj ponuditi alternativu koja će zaokupiti bebinu pažnju. To može biti omiljena igračka, šarena lutka, nova zvečka…

Krajnje rješenje je da djetetu, čim zaplače za cuclom, date komad hljeba ili perece. Postepeno, ako to redovno budete činili, dijete će zaboravljati na cuclu dok je jednog dana potpuno ne odbaci. Ako primjetite da beba između trećeg i četvrtog mjeseca ispljune cuclu odmah nakon što ste joj je stavili u usta – to je siguran znak da joj ona više nije potrebna. Uspjeli ste!

 

NA VRH