Kako i kada uspostaviti rutinu spavanja kod beba?

Naša tema

Kako i kada uspostaviti rutinu spavanja kod beba? Ono što je najvažnije u stvaranju pravilne rutine spavanja jest dosljednost roditelja.

Bebe kada se rode ne znaju ništa o tome kako i kada spavati i buditi se. Navike spavanje mogu usvojiti samo od svojih roditelja i to već nakon 5. sedmiceživota. U to vrijeme, dok bebe pokušavaju uloviti svoj neki ritam, roditelji su ti koji sanjaju dan kada će dijete početi spavati noću.   Ono što je najvažnije u stvaranju pravilne rutine spavanja jest dosljednost roditelja. Odaberite vrijeme kada vaše dijete treba ići na spavanje i strogo se pridržavajte tog rasporeda. Ukoliko bude odstupanja od sat ili dva bebu ćete dodatno zbuniti i izazvati premorenost i nervozu.

beba-i-mama

Naravno da će kasnije dijete moći prihvatiti povremena odstupanja u tačnom vremenskom razdoblju za spavanje, ali prvih par sedmica dok beba ne ojača i ne nauči kada i kako spavati vrlo je važno da budete dosljedni.   Budite tihi. Noćna buđenja za hranjenje neka proteknu što mirnije. Ne palite snažno svjetlo i budite tihi kako ne bi dijete razbudili i time ga zbunili.   Aktivnosti koje prethode spavanju, kao što su kupanje, posljednje hranjenje i maženje pokušajte isto tako provoditi svaki dan. Ukoliko dijete ne voli kupanje, prebacite ga na raniji dio dana kako ne bi uzbunilo dijete pred spavanje.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH